menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hangi yatırım stratejileri tercih edilmelidir?

18 1
19.03.2025

Aylık olarak global piyasalar ve Türkiye’nin ekonomide­ki beklentileri fırsatlar - tehdit­ler yönüyle değerlendirdiğim ya­zımı bu sefer yatırım stratejiler ile birlikte sizlerle paylaşmak is­tiyorum.

2025 yılı ve sonrasında küresel ekonomi, yüksek enflasyon, faiz dalgalanmaları, jeopolitik risk­ler ve teknolojik dönüşüm gibi faktörlerle şekillenecektir. Tür­kiye ekonomisi de bu küresel di­namiklerden etkilenecek, aynı zamanda kendi iç dinamikleri doğrultusunda fırsatlar ve risk­ler barındıracaktır.

Bu bağlamda, yatırımcıların doğru stratejile­ri belirleyerek riskleri minimize etmesi ve fırsatları değerlendir­mesi büyük önem taşımaktadır. 2025 yılı ve sonrası Türkiye eko­nomisindeki fırsatlar ve tehdit­ler ele alınarak en uygun yatı­rım stratejileri değerlendirecek olursak,

1.1. Teknoloji ve dijital dönüşüm

Yapay zekâ, büyük veri, blok­zincir ve e-ticaret gibi alanlar hızla büyümeye devam ediyor. Türkiye’de de teknoloji sektörü­ne yapılan yatırımlar artarken, girişim ekosisteminde yeni fır­satlar ortaya çıkıyor. Özellikle fintech, yazılım ve siber güven­lik sektörleri 2025 ve sonrasında yüksek getiri potansiyeline sa­hiptir.

Yatırım stratejisi: Yerli ve ya­bancı teknoloji şirketlerinin his­selerine yatırım yapmak, start-up ekosistemini destekleyen fon­lara katılmak, dijital varlıklar ve blokzincir projelerine odaklan­mak.

1.2. Yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve kü­resel çevresel politikalar doğrul­tusunda yenilenebilir enerji yatı­rımları büyük bir potansiyel taşı­yor. Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisinde yüksek kapasitesi bulunuyor ve devlet destekli pro­jeler artıyor.

Yatırım stratejisi: Güneş ve rüzgar enerjisi şirketlerinin his­selerine yatırım yapmak, karbon piyasalarına yönelik fonlara yatı­rım yapmak, çevreci ve sürdürü­lebilir tarım projelerine yatırım yapmak.

1.3. Savunma sanayii ve yer­li üretim

Türkiye’nin savunma sanayii, son yıllarda büyük bir ivme ka­zandı ve 2025 sonrasında da bü­yümeye devam edecek. İnsansız hava araçları (İHA), yerli üretim silah sistemleri ve askeri tekno­lojiler, küresel pazarda daha fazla yer bulabilir.

Yatırım stratejisi: ASELSAN, TUSAŞ ve Roketsan gibi yerli sa­vunma şirketlerine yatırım yap­mak, savunma sanayii odaklı gi­rişim sermayesi fonlarını değer­lendirmek, yerli üretim odaklı sanayi ve teknoloji firmalarına yatırım yapmak.

1.4. Lojistik ve e-ticaret

Türkiye’nin coğrafi konumu, lojistik sektörünü cazip hale ge­tiriyor. E-ticaretin hızla........

© Dünya