Eylül 2024 itibarıyla ekonomideki süreçler ve işletmelere tavsiyeler
Günümüzde Ekonomi medyası ve Akademi dünyası genel olarak süreçleri ve sorunları tespit eden ancak genelde çözüm önerileri konusunda daha ihtiyatlı davranan bir yaklaşım içindeler. Dünya gazetesindeki bu köşemde tespitler yanında olabildiğince çözüm önerilerini de paylaşmaya çalışıyorum.
Geçen hafta makroekonomik durum tespitine ilave olarak genel bir çözüm öneri listesini yazmıştım. Bugünde eylül ayına girmek üzere olduğumuz bugünlerde yaşanan ve beklenen ekonomik değişkenlere göre işletmelerimizin yapmaları gereken Finansal Yönetim süreçlerini sizlere aktarmak isterim.
Öncelikle şu tespitleri yapmamız gerektiğini düşünüyorum,
a) İç talep daralmaya devam edecek.
b) Kısa vadeli kredi ile finansman yapmaya alışkın olan firmalar için kaynak yönetimi zorlaşacak
c) İşletmeler için aynı anda yönetilmesi gereken, 1. Ciro, 2. Kâr, 3. Nakit arasında nakit öncelikli hale gelmektedir.
d) Özellikle bu dönemde ciro arttırmak veya kârı arttırmak amaçlı nakitten taviz vermek ( vade dezavantajlı satış, iskontolu satış, evraklandırılamayan satış vb) sürdürülebilirlik için en büyük riski oluşturmaktadır.
e) Stok, alacak ve ticari borç dengesini sağlamak için gerekirse cirodan taviz vermekte göze alınmalıdır.
f ) İşletme sermeyesi yaratmadan ya da azaltarak faaliyetler önceliklendirilmelidir.
g) Dış pazar alternatifleri konusu vazgeçilmez bir satış önceliği olmalıdır.
h) Döviz kurunun bu dönemdeki stabilitesi, ne olursa olsun kur riski alınarak finansman yapılması için bir sebep olmamalıdır.
i) Unutulmamalıdır ki bugünkü iç ve dış piyasa koşulları aynı kaldığı taktirde bile 2025 yaz aylarına kadar durağan ve yavaşlayan ekonomi koşullarının devam edeceği düşünülecek olursa tüm işletme uygulamalarında kontrollü, ihtiyatlı ve planlı faaliyetler ile sürecin yönetilmesi ayrıca önem kazanmaktadır. (Bütçe yönetimi ve denetimi en önemli yönetim desteği olacaktır.)
Finansal yönetimin........© Dünya
visit website