Enflasyon için politika önerileri ve işletmelere finansal tavsiyeler
Enflasyon sarmalından çıkmak için uygulanan politikaların etkileri baz etkisi dışında daha hissedilir olmadı. Bu süreç doğaldır ki bazı bedelleri ödemeyi gerektiren ve ülkemizde geçmişte palyatif çözümlerle bulduğumuz günü birlik çözümlerden farklı yapısal çözümleri gerektirmektedir.
Bugüne kadar ki uygulamalara baktığımızda ise bu süreçle ilgili yapısal konuların çok gündeme gelmediği yönündedir. Bugünkü yazımda Enflasyonla ilgili yapısal çözüm önerileri ile bu süreçte İşletmelerimizin yapması gereken finansal yönetim uygulamalarına yönelik tavsiyelerde bulunacağım.
Enflasyonla mücadelede yöntem önerilerimi şu şekilde sınıflayabiliriz.
A) Tüketime yönelik olarak
B) Parasal gelişmelere yönelik olarak
C) Üretime yönelik olarak
D) Gelire yönelik olarak
E) Tarım sektörüne yönelik olarak
F) Ekonomi dışı süreçlere yönelik olarak (Eğitim, Hukuk,)
A) Tüketime yönelik olarak reel faiz uygulaması ile piyasa fiyatlarının gerçekçi hale gelmesi ile mal yönelik talebin azalması enflasyonist etkiyi azaltacaktır. Parasal ve ekonomik kurumların politika bağımsızlığının sağlanması ve bunun istikrarlı şekilde uygulanması da beklenti enflasyonunu azaltıcı sonuçları olacaktır. Bu konuda 2024 yılında faiz düşürülmesi politika için zafiyet olacaktır. Ayrıca unutulmamalıdır ki gelir dağılımı bozukluğunun etkisi ile üst gelir grubu, orta ve alt gelir gruplarına göre tüketimine yönelik kısıcı araçlara daha az duyarlıdır.
B) Parasal gelişmelere yönelik olarak büyüme ve özellikle ihracat artışı ile para arzının büyümesini sağlayacak bir çıpanın belirlenmesi böylece para arzının artışının enflasyon yaratmasının önlenmesi sağlanacaktır. Aylık bu oranın sürekli takip edilmesi parasal genişlemeyle enflasyon arasındaki ilişkiyi koparacaktır. Kısa süreli bu uygulamalar kredi faizlerini arttırmasına rağmen ulaşılabilirlik sağlanması ve kademeli enflasyon düşüşü ile de düşen kredi faizleri olarak piyasaya dönmesi beklenmelidir. Bu uygulamanın iflas ve kapanan şirketlerde artışı yoğunlaştırmaması için selektif kredi (yüksek teknoloji, otomasyon, ihracat, istihdam, marka yaratımı vb faaliyete sahip firmalara yönelik) politikaları........
© Dünya
visit website