menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Enflasyon için politika önerileri ve işletmelere finansal tavsiyeler

19 0
21.08.2024

Enflasyon sarmalından çık­mak için uygulanan politi­kaların etkileri baz etkisi dışın­da daha hissedilir olmadı. Bu süreç doğaldır ki bazı bedelleri ödemeyi gerektiren ve ülkemiz­de geçmişte palyatif çözümlerle bulduğumuz günü birlik çözüm­lerden farklı yapısal çözümleri gerektirmektedir.

Bugüne kadar ki uygulamalara baktığımızda ise bu süreçle ilgili yapısal ko­nuların çok gündeme gelmediği yönündedir. Bugünkü yazımda Enflasyonla ilgili yapısal çözüm önerileri ile bu süreçte İşletme­lerimizin yapması gereken fi­nansal yönetim uygulamalarına yönelik tavsiyelerde bulunaca­ğım.

Enflasyonla mücadelede yön­tem önerilerimi şu şekilde sınıf­layabiliriz.

A) Tüketime yönelik olarak

B) Parasal gelişmelere yönelik olarak

C) Üretime yönelik olarak

D) Gelire yönelik olarak

E) Tarım sektörüne yönelik olarak

F) Ekonomi dışı süreçlere yö­nelik olarak (Eğitim, Hukuk,)

A) Tüketime yönelik olarak reel faiz uygulaması ile piya­sa fiyatlarının gerçekçi ha­le gelmesi ile mal yönelik tale­bin azalması enflasyonist etkiyi azaltacaktır. Parasal ve ekono­mik kurumların politika bağım­sızlığının sağlanması ve bunun istikrarlı şekilde uygulanması da beklenti enflasyonunu azaltı­cı sonuçları olacaktır. Bu konu­da 2024 yılında faiz düşürülme­si politika için zafiyet olacaktır. Ayrıca unutulmamalıdır ki ge­lir dağılımı bozukluğunun et­kisi ile üst gelir grubu, orta ve alt gelir gruplarına göre tüke­timine yönelik kısıcı araçlara daha az duyarlıdır.

B) Parasal gelişmelere yö­nelik olarak büyüme ve özel­likle ihracat artışı ile para arzının büyümesini sağla­yacak bir çıpanın belirlen­mesi böylece para arzının ar­tışının enflasyon yaratmasının önlenmesi sağlanacaktır. Aylık bu oranın sürekli takip edilmesi parasal genişlemeyle enflasyon arasındaki ilişkiyi koparacaktır. Kısa süreli bu uygulamalar kredi faizlerini arttırmasına rağmen ulaşılabilirlik sağlanması ve ka­demeli enflasyon düşüşü ile de düşen kredi faizleri olarak piya­saya dönmesi beklenmelidir. Bu uygulamanın iflas ve kapanan şirketlerde artışı yoğunlaştırma­ması için selektif kredi (yüksek teknoloji, otomasyon, ihracat, istihdam, marka yaratımı vb fa­aliyete sahip firmalara yönelik) politikaları........

© Dünya


Get it on Google Play