menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bayram, ekonomi ve toplum ilişkisi

12 14
02.04.2025

Bayramlar, Türkiye'de dini ve kültürel önemlerinin yanı sıra ekonomik hareketliliğe de büyük katkı sağlamaktadır. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi önemli dini bayramlar, özellikle perakende, turizm, ulaşım ve gıda sektörlerinde canlanma yaratırken, aynı zamanda bazı ekonomik riskler de doğurmaktadır.

1. Artan tüketim harcamaları

Bayramlar, tüketici harcamalarının zirveye çıktığı dönemlerdir. 2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre:

Ramazan Bayramı döneminde perakende sektöründe harcamalar 0 artmış,

Kurban Bayramı'nda ise bu oran @'a ulaşmıştır. Alışveriş merkezlerinde ziyaretçi sayısı P'ye kadar artarken, elektronik ve giyim satışlarında da büyük oranda bir hareketlilik görülmüştür.

2. Turizm ve konaklama sektöründe büyük canlanma

Bayram tatillerinde otellerin doluluk oranları 'lara ulaşmaktadır.

Tatil beldelerine olan talep P oranında artmakta, yerli turizme katkı sağlamaktadır.

2023 yılında Kurban Bayramı tatilinde Antalya, Muğla ve Bodrum gibi popüler tatil bölgelerinde turizm gelirleri ` oranında artmış, oteller erken rezervasyon sistemleri ile dolmuştur.

3. Ulaşım ve lojistik sektöründe hareketlilik

Bayram dönemlerinde kara, hava ve demiryolu ulaşımında yoğunluk artmakta,

Otobüs ve uçak bilet fiyatları -50 arasında artış göstermektedir. Karayolu ulaşımında şehirler arası seyahat oranları p oranında artış gösterirken, otoyol ve köprü geçişlerinden elde edilen gelirler de ciddi seviyelere ulaşmaktadır.

4. Gıda ve kurban pazarlama ekonomisine katkı

Ramazan Bayramı öncesinde tatlı ve şekerleme satışları @ artmaktadır. Kurban Bayramı'nda 2023 yılında yaklaşık 7 milyon hayvan satılmış ve toplam pazar hacmi 60 milyar TL’yi geçmiştir.

Kasap ve mezbaha sektörü de büyük bir ivme kazanarak ekonomik faaliyetleri desteklemiştir. Tabii, işte günümüzde Türkiye'deki bayram kültürünün yaşadığı değişimle ilgili eklediğim yeni bir bölüm:

1. Enflasyon baskısı

Bayram dönemlerinde artan talep, fiyatları yukarı çekmektedir. 2023 yılında bayram öncesi ve sonrası fiyat artışları nedeniyle Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) %2-3 oranında yükseldi. Özellikle gıda ve akaryakıt fiyatlarında spekülatif fiyat artışları gözlemlendi.

2. İş gücü kaybı ve verimlilik düşüşü

Bayram tatillerinin 9-10 gün sürebilmesi, kamu ve özel sektörde iş kaybına neden olmaktadır. Şirketlerin verimliliği azalmakta ve bazı sınamalar uzun tatil sebebiyle gecikmektedir. Uzun tatil dönemleri sanayi üretimini ve bazı........

© Dünya