Savunma bağımsızlığı
Ekonomik bağımsızlık olmadan siyasi bir bağımsızlığın olamayacağı aşikâr. Ne diyor büyük önder Atatürk, “tarihimizi dolduran zaferler ve başarısızlıkların tümü, ekonomik durumumuzla yakinen ilgilidir.” “Tam bağımsızlık için şu prensip vardır: Millî Egemenlik, ekonomik egemenlik ile pekiştirilmelidir.”
Ekonomik bağımsızlığı nasıl tanımlarsınız sorusuna vereceğim cevap “devletlerin kendilerine ait kaynakları kullanarak hayatlarına devam edebilme kabiliyeti” olurdu. Küreselleşen dünya, ekonomileri iç içe geçirdi ve bugün ekonomik bağımsızlık için salt kendi kaynaklarını kullanmak yeterli olmuyor. Ekonominin bağımsız olmasını sağlayan birçok etken var. Savunma sanayisi bunların başında geliyor. Keza savunma sanayisi kuvvetli, ihracat yapabilen ülkelerin ekonomik yapıları da kuvvetli oluyor.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI), 10 Mart 2025 tarihinde, “Uluslararası Silah Transferindeki Eğilimler, 2024” başlıklı raporunu yayınladı. Enstitü 1950 yılından bugüne veriler yayınlıyor. Akademik çalışmalarda sıkça kullanılan bir güvene sahip. Söz konusu rapor, 2020-2024 arası dört yıllık bir periyodu kapsıyor ve önceki dört yılla karşılaştırmalar yapıyor.
G-20 içerisinde nüfus ve doğal kaynak sahipliği nedeniyle GSMH’sı yüksek olan ülkeler hariç diğerleri silah üretiminde ve ihracatında ilk 20 içerisindeler. G-20 ülkelerinin 14’ü dünya silah ihracatı sıralamasında da ilk 20 içerisinde. Ekonomik büyüklükleri ilk beş içerisinde yer alan ABD, Çin ve Almanya aynı şekilde silah ihracatında da ilk beş içerisindeler.
Rapora göre silah ihracatçısı olarak belirtilmiş 64 ülke var. İlk 5 ülke, ABD, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya, tüm........
© Dünya
