menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Savunma bağımsızlığı

18 35
20.03.2025

Ekonomik bağımsızlık olmadan siyasi bir ba­ğımsızlığın olamayacağı aşikâr. Ne diyor bü­yük önder Atatürk, “tarihimizi dolduran zafer­ler ve başarısızlıkların tümü, ekonomik durumu­muzla yakinen ilgilidir.” “Tam bağımsızlık için şu prensip vardır: Millî Egemenlik, ekonomik ege­menlik ile pekiştirilmelidir.”

Ekonomik bağımsızlığı nasıl tanımlarsınız so­rusuna vereceğim cevap “devletlerin kendileri­ne ait kaynakları kullanarak hayatlarına devam edebilme kabiliyeti” olurdu. Küreselleşen dünya, ekonomileri iç içe geçirdi ve bugün ekonomik ba­ğımsızlık için salt kendi kaynaklarını kullanmak yeterli olmuyor. Ekonominin bağımsız olmasını sağlayan birçok etken var. Savunma sanayisi bun­ların başında geliyor. Keza savunma sanayisi kuv­vetli, ihracat yapabilen ülkelerin ekonomik yapı­ları da kuvvetli oluyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Ens­titüsü (SIPRI), 10 Mart 2025 tarihinde, “Ulusla­rarası Silah Transferindeki Eğilimler, 2024” baş­lıklı raporunu yayınladı. Enstitü 1950 yılından bu­güne veriler yayınlıyor. Akademik çalışmalarda sıkça kullanılan bir güvene sahip. Söz konusu ra­por, 2020-2024 arası dört yıllık bir periyodu kap­sıyor ve önceki dört yılla karşılaştırmalar yapıyor.

G-20 içerisinde nüfus ve doğal kaynak sahipli­ği nedeniyle GSMH’sı yüksek olan ülkeler hariç diğerleri silah üretiminde ve ihracatında ilk 20 içerisindeler. G-20 ülkelerinin 14’ü dünya silah ihracatı sıralamasında da ilk 20 içerisinde. Eko­nomik büyüklükleri ilk beş içerisinde yer alan ABD, Çin ve Almanya aynı şekilde silah ihraca­tında da ilk beş içerisindeler.

Rapora göre silah ihracatçısı olarak belirtilmiş 64 ülke var. İlk 5 ülke, ABD, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya, tüm........

© Dünya