Tersine küreselleşme dönemi
Küreselleşme, ekonomilerin ticaret, yatırım, teknoloji transferi ve göç gibi yollarla birbiri ile daha fazla bağlı hale gelmesi olarak tanımlanabilir. Küreselleşme kavramı hayatımıza 1970’lerin sonundan itibaren tekrar girmeye başlamıştı. İki Dünya savaşı arasında ve sonrasında ekonomiler içlerine kapanmış, sınırlı miktarda ithalat ve ihracat yapar durumdaydı.
1970’lerin sonundan itibaren bu durumun değişmeye başladığını ve gelişmekte olan ülkelerin de içinde olduğu bir süreçte ekonomilerin birbirleri ile daha fazla eklemlenmeye başladığına şahit olduk. Çin’in 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olması ile süreç daha da hızlandı ve ekonomilerin hem ticaret hem de sermaye hareketleri ile bağlantıları giderek arttı.
Donald Trump yönetime geldiğinden beri tarifeleri önemli bir politika aracı olarak kullanamaya başladı. ABD’yi tekrar eski parlak yıllarına döndürmek istediğini ve bunun için tarife politikaları kullanacağını net bir şekilde dile getiriyor. Esasen, Trump ekibinin hedefi ABD’yi bir tüketim ekonomisi olmaktan çıkartıp tekrar sanayileşmesini sağlamak. ABD ekonomisi gibi devasa bir ekonominin yönünü değiştirmek elbette kolay olmayacak. Bu büyüklükte bir ekonominin hareketini transatlantiklere benzetebiliriz. Siz rotayı şimdi değiştirmek isteseniz bile bu zaman alır. Bunun........
© Dünya
