menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Tersine küreselleşme dönemi

14 2
14.03.2025

Küreselleşme, ekonomilerin ticaret, yatırım, teknoloji transferi ve göç gi­bi yollarla birbiri ile daha fazla bağlı hale gelmesi olarak tanımlanabilir. Küreselleş­me kavramı hayatımıza 1970’lerin sonun­dan itibaren tekrar girmeye başlamıştı. İki Dünya savaşı arasında ve sonrasında eko­nomiler içlerine kapanmış, sınırlı miktar­da ithalat ve ihracat yapar durumdaydı.

1970’lerin sonundan itibaren bu durumun değişmeye başladığını ve gelişmekte olan ülkelerin de içinde olduğu bir süreçte eko­nomilerin birbirleri ile daha fazla eklem­lenmeye başladığına şahit olduk. Çin’in 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olması ile süreç daha da hızlandı ve ekono­milerin hem ticaret hem de sermaye hare­ketleri ile bağlantıları giderek arttı.

Donald Trump yönetime geldiğinden be­ri tarifeleri önemli bir politika aracı ola­rak kullanamaya başladı. ABD’yi tekrar eski parlak yıllarına döndürmek istediği­ni ve bunun için tarife politikaları kulla­nacağını net bir şekilde dile getiriyor. Esa­sen, Trump ekibinin hedefi ABD’yi bir tü­ketim ekonomisi olmaktan çıkartıp tekrar sanayileşmesini sağlamak. ABD ekonomisi gibi devasa bir ekonominin yönünü değiş­tirmek elbette kolay olmayacak. Bu büyük­lükte bir ekonominin hareketini transat­lantiklere benzetebiliriz. Siz rotayı şimdi değiştirmek isteseniz bile bu zaman alır. Bunun........

© Dünya