Hızlı artan dış borç çevirme oranları yavaşlar mı?
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin yurt içi tasarrufları ülkenin ihtiyaç duyduğu kaynaklar için yeterli olmuyor. Bu durumda ülkeler yurt dışından kaynak bulma arayışına giriyor. Geçmiş dönemde yatırımların ve kamu açıklarının finansmanı zaman zaman da özel tüketimin finansmanı için Türkiye yurt dışından kaynak sağladı.
Yurt dışından kaynak girişi alternatif kanallar üzerinden sağlanabilir. Doğrudan yabancı yatırımlar, portföy yatırımları ve dış borçlanma bunlar arasındadır. Doğrudan yabancı yatırımlar açısından Türkiye’nin yükselen yıldız olduğu dönem 2004-2008 yılları arasındadır. Bu dönemde yıllık 30 milyar dolar seviyelerine yaklaşan doğrudan yatırımlar son dönemde yıllık 10 milyar doların altına geriledi.
Bir başka deyişle, bu yatırımların ülkeye kaynak girişinde önemi azaldı. 2004-2008 döneminin bir özelliği de doğrudan yatırımların çok büyük ölçüde gayrimenkul hariç yatırımlardan oluşuyor olmasıydı. 2020 yılı sonrasında ise doğrudan yatırımlar çok büyük oranda yabancıların gayrimenkul yatırımlarından oluşmaya başladı. 2023 sonlarında doğrundan yatırımlar yıllık olarak 5 milyar doların altında geriledi.
Portföy yatırımlarını yurt içinde ihraç edilen tahvillerin yabancılar tarafından satın alınması ve yabancıların hisse senedi piyasasındaki alımları oluşturuyor. Tahvil piyasasında yabancı yatırımların........
© Dünya
