menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hızlı artan dış borç çevirme oranları yavaşlar mı?

18 1
17.01.2025

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin yurt içi tasarrufla­rı ülkenin ihtiyaç duyduğu kay­naklar için yeterli olmuyor. Bu durumda ülkeler yurt dışından kaynak bulma arayışına giriyor. Geçmiş dönemde yatırımların ve kamu açıklarının finansmanı za­man zaman da özel tüketimin fi­nansmanı için Türkiye yurt dışın­dan kaynak sağladı.

Yurt dışından kaynak girişi al­ternatif kanallar üzerinden sağ­lanabilir. Doğrudan yabancı yatı­rımlar, portföy yatırımları ve dış borçlanma bunlar arasındadır. Doğrudan yabancı yatırımlar açı­sından Türkiye’nin yükselen yıldız olduğu dönem 2004-2008 yılları arasındadır. Bu dönemde yıllık 30 milyar dolar seviyelerine yaklaşan doğrudan yatırımlar son dönemde yıllık 10 milyar doların altına geri­ledi.

Bir başka deyişle, bu yatırım­ların ülkeye kaynak girişinde öne­mi azaldı. 2004-2008 döneminin bir özelliği de doğrudan yatırım­ların çok büyük ölçüde gayrimen­kul hariç yatırımlardan oluşuyor olmasıydı. 2020 yılı sonrasında ise doğrudan yatırımlar çok büyük oranda yabancıların gayrimenkul yatırımlarından oluşmaya başladı. 2023 sonlarında doğrun­dan yatırımlar yıllık ola­rak 5 milyar doların al­tında geriledi.

Portföy yatırımları­nı yurt içinde ihraç edi­len tahvillerin yabancı­lar tarafından satın alın­ması ve yabancıların hisse senedi piyasasındaki alımları oluşturu­yor. Tahvil piyasasında yabancı yatırımların........

© Dünya