menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Vergi idaresinin gizli protokolleri

14 1
29.04.2025

Geçtiğimiz haftanın ku­rumlar vergisi mü­kelleflerini ilgiliendiren konu başlıklarından biri, “Beyanname Gözetim Ça­lışması” oldu. Vergi Dene­tim Kurulu (VDK) 18 Ni­san 2025 tarihli yazısıyla, bu yıl Beyanname Gözetim Çalışması uygulayacağını duyurdu.

Beyanname Gözetim Ça­lışması’nın özünde, ku­rumlar vergisi mükellef­lerinin gönüllü uyumunu artırma amacı var. Bu ça­lışma çerçevesinde VDK, belirlediği kurumlar vergi­si mükelleflerini, önce ya­zılı ardından -görevli vergi müfettişi tarafından tele­fonla arama yoluyla- sözlü şekilde “2024 hesap dö­nemine ilişkin hangi ko­nularda risk analizi ça­lışması yaptığı konu­sunda bilgilendiriyor”. VDK’nın mükellefe me­sajı açık: risk analizi ça­lışması yaptığım konular­dan bir veya birkaçını sen­de görüyorum, incelemeye alınabilirsin. Dolayısıyla, kurumlar vergisi beyan­nameni “tam ya da sınır­lı incelemeye alınma ihti­malin olduğunu” bilerek ver ya da halihazırda ver­diysen o zaman bir düzelt­me beyannamesiyle eleşti­ri yapılabilecek hususları ortadan kaldır.

Riskli, başka bir deyiş­le yasaya aykırı davrandı­ğı yüksek ihtimal dahilin­de olan mükellefler, esas itibariyle denetim yoluy­la saptanır. Teknoloji bu kadar gelişmeden önce bu denetim manuel yapılı­yordu. Ancak, artık veriye ulaşmak çok hızlı ve kolay. Veriye ulaşma konusunda Dünya’nın en “şanslı” ida­relerinden biri ise, “Türk Vergi İdaresi”. Çünkü, hem yasada kendisine çok geniş bir “bilgi toplama yetkisi” verilmiş, hem de onun bu yetkiyi inanılmaz genişlik­te uygulamasına mükellef­ler ses çıkarmıyor.

Vergi idarelerinin en önemli bilgi kaynağı, biz­zat mükellefin kendisidir. Verilmesi........

© Dünya