Vergi idaresinin gizli protokolleri
Geçtiğimiz haftanın kurumlar vergisi mükelleflerini ilgiliendiren konu başlıklarından biri, “Beyanname Gözetim Çalışması” oldu. Vergi Denetim Kurulu (VDK) 18 Nisan 2025 tarihli yazısıyla, bu yıl Beyanname Gözetim Çalışması uygulayacağını duyurdu.
Beyanname Gözetim Çalışması’nın özünde, kurumlar vergisi mükelleflerinin gönüllü uyumunu artırma amacı var. Bu çalışma çerçevesinde VDK, belirlediği kurumlar vergisi mükelleflerini, önce yazılı ardından -görevli vergi müfettişi tarafından telefonla arama yoluyla- sözlü şekilde “2024 hesap dönemine ilişkin hangi konularda risk analizi çalışması yaptığı konusunda bilgilendiriyor”. VDK’nın mükellefe mesajı açık: risk analizi çalışması yaptığım konulardan bir veya birkaçını sende görüyorum, incelemeye alınabilirsin. Dolayısıyla, kurumlar vergisi beyannameni “tam ya da sınırlı incelemeye alınma ihtimalin olduğunu” bilerek ver ya da halihazırda verdiysen o zaman bir düzeltme beyannamesiyle eleştiri yapılabilecek hususları ortadan kaldır.
Riskli, başka bir deyişle yasaya aykırı davrandığı yüksek ihtimal dahilinde olan mükellefler, esas itibariyle denetim yoluyla saptanır. Teknoloji bu kadar gelişmeden önce bu denetim manuel yapılıyordu. Ancak, artık veriye ulaşmak çok hızlı ve kolay. Veriye ulaşma konusunda Dünya’nın en “şanslı” idarelerinden biri ise, “Türk Vergi İdaresi”. Çünkü, hem yasada kendisine çok geniş bir “bilgi toplama yetkisi” verilmiş, hem de onun bu yetkiyi inanılmaz genişlikte uygulamasına mükellefler ses çıkarmıyor.
Vergi idarelerinin en önemli bilgi kaynağı, bizzat mükellefin kendisidir. Verilmesi........
© Dünya
