Satrançtan Go’ya: Çin-ABD rekabeti
Çinlilerin “weiqi”, Korelilerin “Baduk”, Japonların ise “Go” adını verdikleri, binlerce yıllık geçmişe sahip zekâ ve strateji oyunu, aynı zamanda Uzak Doğu’nun kültürel kodlarını da yansıtan bir araç niteliğinde. 19x19’luk bir tahta üzerinde oynanan bu oyunun eğitimi, okullarda zekâ ve karakter gelişimi için veriliyor.
Basit ama bir o kadar da karmaşık, kolay öğrenilebilen ama bir o kadar da zor oynanan bir oyun Go. Taşlar yerleştirildikten sonra hareket etmiyor ama rakip tarafından kuşatıldığında ölüyorsun. Özelliği; sabır, denge ve uzun vadeli planlamayı esas alması.
Satranç ise Hint ve İran mahreçli olsa da Ortaçağ’dan itibaren Batı dünyasının kültür alanına dahil edilen ve oranın kültürel kodlarıyla modernize edilmiş bir strateji oyunu. 8x8’lik bir tahta üzerinde farklı hareket kabiliyetleri olan taşlarla karşı tarafın en değerli oyuncusu olan şahı, mat etme hedefi var. Hem saldırı hem de savunma halinde olmanız şart.
Günümüz dış politika arenası, Batı sisteminin dünyaya bakışını yansıtacak şekilde bir satranç tahtası olarak görüldüğünden, dünya da buna paralel bir okumaya tabi tutuluyor. Ama ya birisi oyunu satranç tahtasından alıp Go tahtasına çektiyse…
21. yüzyılın büyük güç rekabeti sadece askeri, ekonomik ya da jeopolitik değil, teknolojik ve psikopolitik alanda da derinleşen bir mücadeleye dönüşmüş durumda. Bu mücadeleyi anlamak eski paradigmalarla mümkün değil. “Trump ve ekibi ne yapıyor; niçin yapıyor; nasıl yapıyor; akıllı mı deli mi;........
© Dünya
