Değer haritaları ve dijital emlak envanteri
Basında çıkan son haberlere göre, Çevre ve Şehircilik, İklim Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından bir süredir devam eden çalışmalarda sona gelindiği ve Değer Bilgi Merkezi’nin kurulmasında önemli bir aşama kaydedildiği anlaşılmaktadır. Taşınmaz değer haritalarının oluşturulması ve bu amaca yönelik bir merkez kurulması çalışmaları 2019-2023, 2024-2028 Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Stratejik planlarında önemli bir öncelik olarak belirtilmiştir.
Değer Bilgi Merkezi uygulamasıyla taşınmazların piyasa değerinin dijital haritalarla tanımlanması amaçlanmaktadır. Ayrıca toplu değerleme yolu ile emlak piyasasında ortaya çıkan spekülatif amaçlı fiyat artışlarının önlenmesi, vergi kaybının ortadan kaldırılması, şeffaflığın sağlanması hedeflenmektedir. Çok önemli ve çağdaş bir uygulama olan değer haritası yönteminin gerek kamu mali yönetimi gerekse özel hukuk ve ticari hayatın işleyişinde önemli etkileri olacağı tartışmasızdır. Oldukça eski bir mevzuata dayanan taşınmaz değerleme ve vergileme sorunları bakımından faydalı olacağı da açıktır.
Yeni sistemin faydalı yönleri ağır gelse ve esasında artık bir zorunluluk olsa da vergisel etki ve sonuçlarının iyi analiz edilerek sistemin mevcut sorunları artırıcı bir etki göstermeden kurulmasının yasal, idari ve teknik alt yapısının oluşturulması gerekmektedir. Bu noktada, değerli meslektaşım Doç.Dr.Nuray Aşçı Akıncı tarafından kaleme alınan “Teori ve Uygulamada Emlak Vergisi” kitabı dünyada güncel durumu kapsamlı biçimde tartışarak konuyla ilgili........
© Dünya
