menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Küresel konut krizinin kıskacındayız

18 1
03.09.2024

Geçen Haziran ayında Dünya Ekonomik Forumu’nun web sayfasında Michael Purton’ın ‘Küresel Konut Krizinin Kıska­cındayız’ başlıklı yazısı yayım­landı. Geçtiğimiz haftalarda ko­nuta erişilebilirlik sorunu ve al­ternatif çözümleri irdelerken, M. Purton’un küresel konut krizine ilişkin yazısındaki çözüm öne­rilerini de aktarmak istiyorum. Ama öncesinde neyi biliyoruz, bir bakalım…

Birleşmiş Milletler’in raporu­na göre, dünya genelinde yaklaşık 1,6 milyar insan yeterli konuttan yoksun ve uzmanlar bu sayının 2030 yılına kadar 3 milyara çı­kabileceğini belirtiyor. UN-Ha­bitat’a göre ise bu 3 milyar kişi­ye konut sağlamak için dünyanın her gün 96 bin yeni uygun fiyat­lı konut inşa edilmesi gerekecek.

Geçen yıl Birleşmiş Millet­ler Genel Kurulu’na Balakris­hnan Rajagopal tarafından su­nulan raporda “erişilebilirlik krizini tetikleyen temel faktör­lerin; hızlı kentleşme, kamu konutlarının azalması ve devlet müdahalesinin yetersizliği” gibi nedenler öne çıkmış durumda. B. Rajagopal ayrıca konutun finan­sallaştırılmasının krizin önem­li bir nedeni olduğuna dikkat çe­kerken, bunun “konutları temel bir sosyal gereklilikten bir yatı­rım aracına dönüştürdüğünü ve güvenli ve onurlu yaşam alanları sağlama işlevini ortadan kaldır­dığını” belirtmesi ise dikkat çe­kici.

Diğer taraftan, Dünya Eko­nomik Forumu’nun bir yayını olan “Gayrimenkulün Geleceği için Çerçeve (The Framework for the Future of Real Estate)”, ‘yaşanabilirlik, sürdürülebi­lirlik, dayanıklılık ve uygun fi­yatlılık’ olmak üzere dört temel üzerine kurulu binalara yakla­şımımızı yeniden düşünmek için eylem odaklı bir yol harita­sı sunuyor. Küreselde de sorun çok net: Konuta Erişilebilirlik ve Barınma Sorunu… Gelelim, M. Purton’un bu kapsamda kaleme aldığı çözüm önerilerine…

Arsa Yatırım Ortaklıkları (CLT’ler), kamu nezdinde oluş­turulan ve arazi satın alarak onu spekülatif emlak piyasasından çıkaran, genellikle yenilenebi­lir uzun vadeli arsa kiraları yo­luyla bu işlemi gerçekleştiren kar amacı gütmeyen kuruluşlar olarak değerlendirilir. CLT, ara­zi mülkiyetini elinde tutarken, o arazideki evler kiralanabilir, ev sahipliği veya kooperatif mülki­yeti şeklinde........

© Dünya


Get it on Google Play