menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

TÜİK’in enflasyon hesaplamalarına neden güvenilemiyor?

20 1
20.03.2025

Bu hafta ekonomik gündemimiz elver­diği için TÜİK’in enflas­yon hesabı ile ilgili bir endişemi kamuoyu ile paylaşmak istedim. TÜİK kabul etmese de, ülkemizdeki sabit gelir­lilerin gelir artışların­da TÜİK’in hesapladığı enflasyon rakamları re­ferans alınıyor. Ülkemizde bu ko­nuda başka resmi bir veri de yok zaten. Maalesef konu insanların gelirleri ve satın alma güçlerini koruma mücadelesi olunca, bu ve­rilerin güvenilirliği de önem ka­zanan bir tartışma konusu oluyor.

TÜİK’in enflasyon hesapları geçmişte de ücret artışları belirle­nirken referans alınırdı. Ama hiç­bir zaman bugünkü kadar tartış­ma konusu olmazdı. Türkiye’nin bugünkü enflasyon oranların­dan çok daha yüksek enflasyon­ları gördüğümüz dönemlerde bile TÜİK hesaplamalarının güvenilir­liği sorunu bugünkü kadar tartış­ma konusu olmazdı. Hele de veri güvenilirliği meselesinin mahke­melik olduğuna geçmişte şahit ol­madık.

Bugün hesaplanan enflasyon rakamlarının güvenilirliği konu­sunda TÜİK’e yöneltilen eleşti­rilen artık vaka-i adliyeden ol­du. Ama kesin olan bir şey var ki, TÜİK kendi hesaplamaları konu­sunda kamuoyunu ikna edemiyor.

Tam enflasyon verilerinin gü­venilirliği tartışmalıyken, TCMB de enflasyonla mücadele etmeye çalışıyor ve uyguladığı para poli­tikasının sonuçlarını TÜİK’in he­sapladığı enflasyon verilerini dik­kate alarak değerlendiriyor. TÜİK verilerinin güvenilirliği tartışma­sı da doğal olarak vatandaşın pa­ra politikasına güven duymasını zorlaştırıyor.

Vatandaş ister istemez soruyor “Gönyesi yamuk olan sıva ustası­nın ördüğü duvar düz olur mu?” diye. Anlaşılan TCMB bu verile­re güveniyor. Ama bunun sonuç­larını kamuoyu beklentilerini bir türlü kontrol edemiyor. Ama........

© Dünya