TÜİK’in enflasyon hesaplamalarına neden güvenilemiyor?
Bu hafta ekonomik gündemimiz elverdiği için TÜİK’in enflasyon hesabı ile ilgili bir endişemi kamuoyu ile paylaşmak istedim. TÜİK kabul etmese de, ülkemizdeki sabit gelirlilerin gelir artışlarında TÜİK’in hesapladığı enflasyon rakamları referans alınıyor. Ülkemizde bu konuda başka resmi bir veri de yok zaten. Maalesef konu insanların gelirleri ve satın alma güçlerini koruma mücadelesi olunca, bu verilerin güvenilirliği de önem kazanan bir tartışma konusu oluyor.
TÜİK’in enflasyon hesapları geçmişte de ücret artışları belirlenirken referans alınırdı. Ama hiçbir zaman bugünkü kadar tartışma konusu olmazdı. Türkiye’nin bugünkü enflasyon oranlarından çok daha yüksek enflasyonları gördüğümüz dönemlerde bile TÜİK hesaplamalarının güvenilirliği sorunu bugünkü kadar tartışma konusu olmazdı. Hele de veri güvenilirliği meselesinin mahkemelik olduğuna geçmişte şahit olmadık.
Bugün hesaplanan enflasyon rakamlarının güvenilirliği konusunda TÜİK’e yöneltilen eleştirilen artık vaka-i adliyeden oldu. Ama kesin olan bir şey var ki, TÜİK kendi hesaplamaları konusunda kamuoyunu ikna edemiyor.
Tam enflasyon verilerinin güvenilirliği tartışmalıyken, TCMB de enflasyonla mücadele etmeye çalışıyor ve uyguladığı para politikasının sonuçlarını TÜİK’in hesapladığı enflasyon verilerini dikkate alarak değerlendiriyor. TÜİK verilerinin güvenilirliği tartışması da doğal olarak vatandaşın para politikasına güven duymasını zorlaştırıyor.
Vatandaş ister istemez soruyor “Gönyesi yamuk olan sıva ustasının ördüğü duvar düz olur mu?” diye. Anlaşılan TCMB bu verilere güveniyor. Ama bunun sonuçlarını kamuoyu beklentilerini bir türlü kontrol edemiyor. Ama........
© Dünya
