menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Enflasyonla mücadeleye destek gerekiyor

16 3
08.05.2025

Hafta başında Nisan ayı enf­lasyon rakamları açıklandı. 19 Mart krizinin ekonomik et­kilerinin beklendiği gibi olduğu görüldü. Yetkililere göre, krizin kısa dönemli olacağı düşünülen olumsuz etkilerine rağmen, yü­rütülmekte olan programın ak­samadan devam etmesi bekleni­yor. Belki hedeflenen enflasyon oranlarına erişmek, bu krizin de etkisiyle biraz daha zaman ala­cak ama neticede enflasyona kar­şı yürütülen savaşın kazanılaca­ğına inanılıyor. Elbette 19 Mart benzeri bir başka kriz olmadığı sürece…

Hatta ekonomi yönetimi, açık­lanan Nisan ayı enflasyon ra­kamlarına dayanarak yürüttük­leri mücadelenin başarılı bir şekilde sürdüğünü ve bunun neticesinde Mart ayında 8,1 olan TÜFE enflasyonunun Ni­san ayında 7,9’a gerilediğini söylemektedir.

Ancak aylık enflasyona bakıl­dığında, bırakın böyle bir başarı­yı, yaşadığımız enflasyonist süre­cin temel belirleyicilerinin prog­ramın başlangıcından beri hiç değişmediğini ve uygulanan sı­kı para politikasına rağmen hala enflasyon üzerinde etkili olduk­larını gösteriyor.

Tüketici fiyatlarında Misan ayında görülen aylık değişim %3’e ulaş­mış. Bu kamuoyun bek­lentilerinin biraz altın­da bir rakam. Ama da­ha önceki iki ay %3’ün altında çıkan aylık enf­lasyon oranlarına göre önemli bir artışı göste­riyor.

Muhtemelen 19 Mart sonra­sı kurlarda yaşanan artış ile bo­zulan beklentilerin bunda etkisi var. Ama göz ardı edilmemesi ge­reken bir neden de, Nisan ayın­da üretici firmaların üretim ma­liyetlerinin zorlamasıyla gerçek­leştirdiği artışlardır. İlk üç ayın sonunda yeni bir dönem başlar­ken yapılan zamlar bu artışa etki etmiş olabilir. Üretici kesimler­deki bu eğilimi bildiğimiz için %3 çıkan Nisan ayı aylık enflasyonu­nun beklentilerimize göre biraz düşük çıkması sürpriz........

© Dünya