Enflasyonla mücadeleye destek gerekiyor
Hafta başında Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı. 19 Mart krizinin ekonomik etkilerinin beklendiği gibi olduğu görüldü. Yetkililere göre, krizin kısa dönemli olacağı düşünülen olumsuz etkilerine rağmen, yürütülmekte olan programın aksamadan devam etmesi bekleniyor. Belki hedeflenen enflasyon oranlarına erişmek, bu krizin de etkisiyle biraz daha zaman alacak ama neticede enflasyona karşı yürütülen savaşın kazanılacağına inanılıyor. Elbette 19 Mart benzeri bir başka kriz olmadığı sürece…
Hatta ekonomi yönetimi, açıklanan Nisan ayı enflasyon rakamlarına dayanarak yürüttükleri mücadelenin başarılı bir şekilde sürdüğünü ve bunun neticesinde Mart ayında 8,1 olan TÜFE enflasyonunun Nisan ayında 7,9’a gerilediğini söylemektedir.
Ancak aylık enflasyona bakıldığında, bırakın böyle bir başarıyı, yaşadığımız enflasyonist sürecin temel belirleyicilerinin programın başlangıcından beri hiç değişmediğini ve uygulanan sıkı para politikasına rağmen hala enflasyon üzerinde etkili olduklarını gösteriyor.
Tüketici fiyatlarında Misan ayında görülen aylık değişim %3’e ulaşmış. Bu kamuoyun beklentilerinin biraz altında bir rakam. Ama daha önceki iki ay %3’ün altında çıkan aylık enflasyon oranlarına göre önemli bir artışı gösteriyor.
Muhtemelen 19 Mart sonrası kurlarda yaşanan artış ile bozulan beklentilerin bunda etkisi var. Ama göz ardı edilmemesi gereken bir neden de, Nisan ayında üretici firmaların üretim maliyetlerinin zorlamasıyla gerçekleştirdiği artışlardır. İlk üç ayın sonunda yeni bir dönem başlarken yapılan zamlar bu artışa etki etmiş olabilir. Üretici kesimlerdeki bu eğilimi bildiğimiz için %3 çıkan Nisan ayı aylık enflasyonunun beklentilerimize göre biraz düşük çıkması sürpriz........
© Dünya
