Zihniyet farklılıkları
Oval Ofis’te geçen hafta Cuma günü gerçekleşen toplantı yalnızca bir diplomatik kriz değil iki farklı zihniyetin çarpıştığı bir satranç maçıydı.
Trump ve ekibi için mesele kısa vadede bir galibiyet kazanmaktı ancak Zelensky için bu savaş Ukrayna’nın geleceğinin yazıldığı sonsuz bir oyundu. Peki bu farklı yaklaşımlar nasıl sonuçlar doğurabilir?
Sonlu oyunlar belirli kuralları, oyuncuları ve net bir kazanan-kaybedeni olan oyunlardır. Başlangıç ve bitiş noktası bellidir ve temel amaç, oyunu kazanarak sona erdirmektir.
1- Belirli sayıda oyuncu: Oyuna katılanlar bellidir.
2- Sabit kurallar: Oyunun kuralları önceden belirlenmiştir ve değişmez.
3- Net bir sonuç: Oyun bittiğinde kazanan ve kaybeden bellidir.
Satranç, futbol, borsa spekülasyonu, politik seçimler gibi alanlar sonlu oyunlara güzel örneklerdir. Bu tür oyunlarda stratejiler genellikle kısa vadeye odaklanır. Kazanan olabilmek için tüm kaynaklar en iyi şekilde kullanılmak zorundadır. Sonlu oyunlarda kaybeden tarafın devam etme şansı yoktur, sonuç kesindir ve geri dönüş mümkün değildir.
Sonsuz oyunlar ise belirli bir sonu olmayan, sabit kuralları bulunmayan ve temel amacın oyunu sürdürebilmek olduğu oyunlardır. Kazanan veya kaybeden yoktur. Amaç, oyunun içinde kalmak ve oyunun sürekliliğini sağlamaktır.
1-Süreklilik: Oyun belirli bir noktada sona ermez, sürekli devam eder.
2- Değişen kurallar: Oyunun kuralları zamanla değişebilir. Bu nedenle oyuncular sürekli yeni stratejiler geliştirmek zorundadır.
3- Oyuncular değişebilir: Oyuna yeni katılımcılar dahil olabilir veya bazıları oyundan çıkabilir.
4- Amaç kazanmak değil, sürdürülebilirlik ve oyunda kalmaktır.
Sonsuz oyunlara iş dünyasından Apple, Google, Amazon gibi şirketlerin uzun vadeli stratejileri örnek verilebilir. Politikadan devletlerin varlığını sürdürebilmesi, jeopolitik alanda ise küresel güç mücadeleleri benzer........
© Dünya
