menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Zihniyet farklılıkları

10 1
04.03.2025

Oval Ofis’te ge­çen hafta Cu­ma günü gerçekle­şen toplantı yalnız­ca bir diplomatik kriz değil iki fark­lı zihniyetin çar­pıştığı bir satranç maçıydı.

Trump ve ekibi için mesele kısa vadede bir ga­libiyet kazanmaktı ancak Zelensky için bu savaş Ukrayna’nın geleceğinin yazıl­dığı sonsuz bir oyundu. Peki bu farklı yaklaşımlar nasıl sonuç­lar doğurabilir?

Sonlu oyunlar belirli kural­ları, oyuncuları ve net bir kaza­nan-kaybedeni olan oyunlar­dır. Başlangıç ve bitiş noktası bellidir ve temel amaç, oyunu kazanarak sona erdirmektir.

1- Belirli sayıda oyuncu: Oyuna katılanlar bellidir.

2- Sabit kurallar: Oyunun kuralları önceden belir­lenmiştir ve değişmez.

3- Net bir sonuç: Oyun bit­tiğinde kazanan ve kay­beden bellidir.

Satranç, futbol, borsa spe­külasyonu, politik seçimler gi­bi alanlar sonlu oyunlara güzel örneklerdir. Bu tür oyunlarda stratejiler genellikle kısa vade­ye odaklanır. Kazanan olabil­mek için tüm kaynaklar en iyi şekilde kullanılmak zorunda­dır. Sonlu oyunlarda kaybeden tarafın devam etme şansı yok­tur, sonuç kesindir ve geri dö­nüş mümkün değildir.

Sonsuz oyunlar ise belirli bir sonu olmayan, sabit kuralları bulunmayan ve temel amacın oyunu sürdürebilmek olduğu oyunlardır. Kazanan veya kay­beden yoktur. Amaç, oyunun içinde kalmak ve oyunun sü­rekliliğini sağlamaktır.

1-Süreklilik: Oyun belirli bir noktada sona ermez, sürekli devam eder.

2- Değişen kurallar: Oyu­nun kuralları zamanla değişebilir. Bu nedenle oyun­cular sürekli yeni stratejiler geliştirmek zorundadır.

3- Oyuncular değişebilir: Oyuna yeni katılımcı­lar dahil olabilir veya bazıları oyundan çıkabilir.

4- Amaç kazanmak de­ğil, sürdürülebilirlik ve oyunda kalmaktır.

Sonsuz oyunlara iş dünya­sından Apple, Google, Ama­zon gibi şirketlerin uzun vade­li stratejileri örnek verilebilir. Politikadan devletlerin varlı­ğını sürdürebilmesi, jeopolitik alanda ise küresel güç müca­deleleri benzer........

© Dünya