Zengin ülkeler toprak tasarrufu yapıyor, biz ekilmedik bir karış toprak bırakmıyoruz
Science’de yayınlanan bir makaleye göre, “gelişmiş ülkeler yoksulların yok oluşunu ithal ediyor.” Zengin ülkelere sığır etinden kahveye her şey Brezilya, Türkiye, Mısır, Tunus gibi ülkelerden geliyor. Yoksul ülkeler tarım ihracatı yaptık diye sevinirken doğal kaynaklarını yok pahasına satıyor. Zengin ülkelerin kendi toprak ve kaynaklarını koruma hedefinin ekolojik bedelini yoksullar ödüyor.
Alex Wiebe, uydu görüntülerini kullanarak 190 ülkeden 15 bin endüstrideki para transferlerinin ormansızlaştırmayla alakasını inceledi. Princeton bilim insanları, ormansızlaştırma algoritmasıyla ormanda yaşayan yedi binden fazla kuş, memeli ve sürüngenin yaşamını ilintilendirdi. Analize göre, dünyanın en zengin 24 ülkesine ithal edilen gıda ve kereste gibi malların, küresel yaşam alanı azalmasının yüzde 13’ünden sorumlu olduğu ortaya çıktı. Cambridge Üniversitesi’nden Andrew Balmford’a göre, “yoksul ülkelerin kaynaklarında “biyoçeşitlilik sızıntısı” var.
Yoksul ülkelerde, zengin ülkelerden yüzde 60 daha fazla biyolojik çeşitlilik kaybı yaşanıyor. Tarımsal ticaret nedeniyle en çok Orta Amerika, Brezilya, Güneydoğu Asya, Madagaskar ve Batı Afrika’da biyoçeşitlilik kaybı ve ekolojik hasar yaşanıyor. Türkiye henüz bu listede olmasa da yanlış üretim stratejisiyle toprak/su/ enerji gibi kaynaklarımız baskı altında, üç kuruşa yaptığımız tarım ihracatına........
© Dünya
