menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Zengin ülkeler toprak tasarrufu yapıyor, biz ekilmedik bir karış toprak bırakmıyoruz

20 1
05.03.2025

Science’de yayınlanan bir makaleye göre, “ge­lişmiş ülkeler yoksulların yok oluşunu ithal ediyor.” Zengin ülkelere sığır etinden kahveye her şey Brezilya, Türkiye, Mısır, Tunus gibi ülke­lerden geliyor. Yoksul ülkeler tarım ihracatı yap­tık diye sevinirken doğal kaynaklarını yok pa­hasına satıyor. Zengin ülkelerin kendi toprak ve kaynaklarını koruma hedefinin ekolojik bedelini yoksullar ödüyor.

Alex Wiebe, uydu görüntüle­rini kullanarak 190 ülkeden 15 bin endüstrideki para transferlerinin ormansızlaştırmayla alaka­sını inceledi. Princeton bilim insanları, orman­sızlaştırma algoritmasıyla ormanda yaşayan yedi binden fazla kuş, memeli ve sürüngenin yaşamı­nı ilintilendirdi. Analize göre, dünyanın en zen­gin 24 ülkesine ithal edilen gıda ve kereste gibi malların, küresel yaşam alanı azalmasının yüzde 13’ünden sorumlu olduğu ortaya çıktı. Cambri­dge Üniversitesi’nden Andrew Balmford’a göre, “yoksul ülkelerin kaynaklarında “biyoçeşitlilik sızıntısı” var.

Yoksul ülkelerde, zengin ülkeler­den yüzde 60 daha fazla biyolojik çeşitlilik kaybı yaşanıyor. Tarımsal ticaret nedeniyle en çok Or­ta Amerika, Brezilya, Güneydoğu Asya, Madagas­kar ve Batı Afrika’da biyoçeşitlilik kaybı ve eko­lojik hasar yaşanıyor. Türkiye henüz bu listede olmasa da yanlış üretim stratejisiyle toprak/su/ enerji gibi kaynaklarımız baskı altında, üç kuru­şa yaptığımız tarım ihracatına........

© Dünya