Tarımın “yeşil etki ajanları”
Gelişmiş ülkeler, başarılı genç tarım girişimcilerini “değişim ajanı” olarak konumlandırıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başarılı genç çiftçilerden kurduğu “Tarım Orman Gençlik Konseyi” üyelerine, Bakanlık pek çok projede yer vererek hem onların görünürlüğünü artırıyor hem de gençlere örnek olmalarını sağlıyor.
Konseyin her bir üyesi Türkiye’nin geleceğini besleyecek motivasyonun en önemli “yeşil etki ajanları.” Onlarla tarımın geleceği tasarlanabilir, çiftçilik algısı yeniden dizayn edilebilir. Etki ajanlığı tarihinde ilk defa hayırlı bir iş için kullanılabilir.
Litvanya’da yapılan bir araştırmaya göre gençlerin tarım hakkındaki görüşleri, “az ödüllü, istikrarsız, yorucu, sıkıcı, düşük statülü, toplumdan izole, angarya işlerden oluşan yoksul insanlar için uygun bir iş.” Eğitimci Rodie Akerman’a göre annelerin (yüzde 64’ü çocuklarının tarım yapmasını istemiyor) “git kurtar kendini” cümlesinin bilimsel açıklaması “ebeveynlerin eğitim ve kariyer beklentisi gençlerin kariyerlerini etkiliyor. Tarıma yatkın bir ailede büyüme, tarımla ilgili olumlu iletişim mesajlarına maruz kalma (çiftçilerin yüzde 52’si umutsuz)” gibi deneyimler gençlerin çiftçilik motivasyonlarını artırıyor. O zaman önce çiftçi anneleri mutlu etmekte fayda var.
Gençler çiftçiliğin, “finansal olarak yapılabilir ve teknolojik bir kariyer olarak yeniden yapılandırılmasını istiyor.” Bir araştırmaya göre çiftçilik yapmak isteyen gençlerin yüzde 69,3’ü kentli. Türkiye şehirli çiftçilere hazır mı?
Gençlerin........
© Dünya
