İvedi kuru tarım seferberliği başlatılmalı
Webagron’un “22 Mart Dünya Su Günü’nde” “huyu suyu değiştir” mottosuyla düzenlediği programda dinlediğim Konya Önder Çiftçi Derneği Başkanı Hüseyin Doğançukuru, “50 yıl öncenin kuru tarımını yapıyoruz.
ABD yeni kuru tarım teknikleriyle kuraklık sorununu çözmek üzere. Buğdayların sadece tanesini biçen biçerdöverlerin tablaları sayesinde buğdayın sap kısmının tamamı toprakta kalıyor, toprak işlemesiz tarım yapılıyor. Toprak 10 yıl içerisinde eski sağlığına kavuşuyor. Kuru tarımda inovasyon yapılamaz gibi bir algı var gelişmiş ülkeler kuru tarımla ilgili teknoloji geliştiriyor, akıllı tohumlar kullanıyor, çok yıllık tahıllar çalışıyor.
Tarımdaki ileri teknolojiler Türkiye’ye potansiyel müşteri olduğumuzda geliyor, Türkiye kendi tarım teknolojilerini geliştirmeli. TİGEM geçmişte olduğu gibi ileri teknolojiler konusunda çiftçiye örnek olmalı. Tarlalarımızın su tutma kapasitesi çok düşük, su varlığı kadar suyu doğru kullanmak, tutmak da önemli. Yüksek güneşlenme, sıcak rüzgârlar suyun buharlaşmasına neden oluyor. Tarlaların etrafına rüzgâr kıran yapılmalı.
Tarlaların çevresine iğde ağacı dikilerek topraktan su kaybı durdurulabilir, iğde tabandan itibaren dallanarak rüzgârı kırar böceklerden etkilenmez, element eksikliği göstermez. Yeşil gübre bitkileri ve hayvan gübresi ile toprağın su tutma kapasitesi, organik madde miktarı artırılabilir. Gerekirse tüm destekler bırakılsın Konya bölgesi pilot seçilsin, geçiş sürecinin........
© Dünya
