Çiftçilik raporundan umut çıktı
Geçtiğimiz günlerde Muğla Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın öncülüğünde kurulan Muğla Planlama Ajansı’nın (MUPA) Denizli, Aydın ve Muğla illerini kapsayan, tarımın en önemli hammaddesi olan çarpıcı verilerden oluşan “Çiftçi Raporu” yayınladı.
“Rezillik” Muğla Planlama Ajansı’nın çiftçiliği tek kelimeyle anlatır mısınız sorusuna çiftçilerin en fazla verdiği cevap oldu. Maliyetler, iklim değişikliği, azalan gelir sonucu tüyler ürperten cevaplar. Sil baştan yazılması gereken kırsal kalkınma hikâyesi. Gelişmiş ülkeler kendi kendine yetebilirlikten çok artık “kentlerin gıda kırılganlığını” ölçüyor, gerçekçi kırsal kalkınma stratejileri geliştiriyor. Metrikleme olmadan verilen desteklerin etkinliği tartışmaya açık.
Çiftçilerin yüzde 75’i çocuklarının çiftçi olmasını istemiyor. AB’nin “Tarım Vizyonu’nun mottosu olan “Kuşak Yenileme” gibi Türk tarımının da “nesiller arası geçişe” ihtiyacı var. Tarım Orman Bakanlığı’nın gençlere yönelik projeleri çok kıymetli. Tarımsal Örgütlerin, STK’ların da desteğiyle çok daha kapsayıcı, köklü reformlara ihtiyaç var. Tarımın ihtiyacı olan sayı binler değil, tarıma yüzbinlerce genç lazım. Gençleri çiftçilikle tanıştırmadan önce kırsalı, tarım ekosistemini yeniden tasarlamak şart, yoksa tüm destekler boşa gidecek. Türkcell’in milyonlar harcayıp Tarkan’ı oynattığı “Yarının Köyleri” projesinde akıllı köyü gören var mı merak........
© Dünya
