menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Otomotiv dönüşümünde Deniz İpek Yolu’na bakış

15 3
21.03.2025

Çin otomotiv otomotiv endüstrisi 90’lı yıl­lardan itibaren önemli bir gelişim süre­cinden geçti. Artık otomotiv endüstrisinde “takip eden” olmaktan “takip edilen” olma­ya geçiş yaptı.

2023 yılında Çin, Almanya ve Japonya’yı geride bırakarak dünyanın en bü­yük otomobil ihracatçısı olurken ve elektrik­li araç endüstrisi Çin’in otomotiv endüstrisi­nin hızlı büyümesinin anahtarı oldu.

Çin, ulaşımda denizcilik boyutu olan 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu’nun bir parçası ola­rak, global ticarette dünya sahnesinde deniz gücünü yansıtmak için halihazırda 1,2 trilyon ABD doları değerinde olan ülkenin mavi eko­nomisini geliştiriyor. Çin, İkinci Dünya Sa­vaşı’nın sonundan bu yana deniz üstünlüğü ve dünya okyanusları üzerindeki hakimiye­ti, tartışmasız bir şekilde uluslararası tedarik zincirinin tamamına hakim olarak ticari de­nizcilik sektöründe dünya lideri haline gel­meye çalışmaktadır.

Bu nedenle, Çin’in en önemli denizcilik avantajı nakliye sektöründeki ekonomik ha­kimiyeti ve küresel olarak en büyük, en yo­ğun ve en yüksek bağlantıya sahip limanların çoğuna yaptığı yatırımlardan kaynaklanıyor. Özellikle de Çin’in endüstriyel kapasiteleri­ni modernize etmeyi amaçlayan Made in Chi­na 2025 girişimi, yüksek teknoloji nakliyesi­ni on önceliğinden biri olarak listelediğinden denizcilik sektörüne bu artan odaklanma, Çin’in küresel bir süper güç olarak konumu­nu sağlamlaştırma yönündeki devam eden çabalarının bir parçasıdır.

Deniz İpek Yolu veya Deniz İpek Rotası, Güneydoğu Asya,........

© Dünya