menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Oynadığın gibi yönetirsin

14 0
26.04.2025

Her oyuncak bir dönemi an­latır, her oyun bir toplumu biçimlendirir. Geleceğin liderle­rini anlamak için önce oyun ala­nına bakmak gerekiyor. Oyun­caklar yalnızca hayal gücünü değil, aynı zamanda sistemleri nasıl kurguladığımızı da şekil­lendirir.

Oyun, yönetsel davra­nışların da ilk laboratuvarıdır. Liderliği, paylaşımı, kaynak da­ğılımını, kriz yönetimini...Hep­sini oyunla öğreniriz. Harvard Business Review’un 2023 tarih­li analizinde bu konuyla ilgili şu cümle dikkat çekicidir: “Play is the most underutilized tool in le­adership development.” Yani; li­derlik gelişiminde en az kullanı­lan ama en etkili araç oyundur.

Bir oyuncak terzi dükkanıyla oy­nayan çocuk müşteri ilişkisini, minyatür bir fabrika setiyle oy­nayan çocuk üretim süreçlerini anlamaya başlar. Oyuncak, yal­nızca bireyin değil, kurumun da erken simülasyonudur. Uzun bir aradan sonra tekrar ziyaret etme fırsatı bulduğum İstanbul Oyun­cak Müzesi’nde sergilenen her oyuncak yalnızca bir çocuğun değil, bir toplumun da nasıl dü­şündüğünü, neyi önemseyip neyi unuttuğunu fısıldıyor.

Bir çocu­ğun gözünden dünyaya bakma­yı öğrenmek isterseniz, bu mü­zenin katları arasında yürüyün. Belki küçük bir tren sanayileşen Avrupa’nın ilk heyecanını taşı­yordur, bir bez ayıysa yoksullu­ğa rağmen sürdürülen umudu anlatıyordur. Sunay Akın’ın yıl­lar içinde oluşturduğu bu müze, bu yüzden sadece........

© Dünya