Oynadığın gibi yönetirsin
Her oyuncak bir dönemi anlatır, her oyun bir toplumu biçimlendirir. Geleceğin liderlerini anlamak için önce oyun alanına bakmak gerekiyor. Oyuncaklar yalnızca hayal gücünü değil, aynı zamanda sistemleri nasıl kurguladığımızı da şekillendirir.
Oyun, yönetsel davranışların da ilk laboratuvarıdır. Liderliği, paylaşımı, kaynak dağılımını, kriz yönetimini...Hepsini oyunla öğreniriz. Harvard Business Review’un 2023 tarihli analizinde bu konuyla ilgili şu cümle dikkat çekicidir: “Play is the most underutilized tool in leadership development.” Yani; liderlik gelişiminde en az kullanılan ama en etkili araç oyundur.
Bir oyuncak terzi dükkanıyla oynayan çocuk müşteri ilişkisini, minyatür bir fabrika setiyle oynayan çocuk üretim süreçlerini anlamaya başlar. Oyuncak, yalnızca bireyin değil, kurumun da erken simülasyonudur. Uzun bir aradan sonra tekrar ziyaret etme fırsatı bulduğum İstanbul Oyuncak Müzesi’nde sergilenen her oyuncak yalnızca bir çocuğun değil, bir toplumun da nasıl düşündüğünü, neyi önemseyip neyi unuttuğunu fısıldıyor.
Bir çocuğun gözünden dünyaya bakmayı öğrenmek isterseniz, bu müzenin katları arasında yürüyün. Belki küçük bir tren sanayileşen Avrupa’nın ilk heyecanını taşıyordur, bir bez ayıysa yoksulluğa rağmen sürdürülen umudu anlatıyordur. Sunay Akın’ın yıllar içinde oluşturduğu bu müze, bu yüzden sadece........
© Dünya
