İşlerin geleceği nasıl şekilleniyor?
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) iki yılda bir yayımladığı İşlerin Geleceği 2025 Raporu küresel iş gücü piyasasının gelecekte nasıl şekilleneceğine dair önemli öngörüler sunuyor. Teknolojik gelişmelerden demografik dönüşümlere kadar geniş bir perspektifle hazırlanan bu rapor, iş dünyasını yakından ilgilendiren değişim dinamiklerini gözler önüne seriyor.
Bu yıl Sabancı Üniversitesi-TÜSİAD Rekabet Forumu (REF) kapsamında düzenlenen bir etkinlikte, İşlerin Geleceği 2025 Raporu›nun bulguları mercek altına alındı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fatih Kemal Ebiçlioğlu açılış konuşmasında, önümüzdeki beş yıl içinde mevcut işlerin yüzde 22’sinin değişeceğini ve yetkinlik açığının küresel ölçekte büyük bir sorun haline geldiğini vurguladı. Bu dönüşüm, iş dünyasının ve eğitim sistemlerinin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini tekrar sorgulatıyor.
WEF raporuna göre, 2030 yılına kadar küresel iş piyasasında 170 milyon yeni iş yaratılacak. Ancak aynı zamanda 92 milyon mevcut iş kaybolacak. Bu büyük dönüşümü tetikleyen beş temel faktör şu şekilde sıralanıyor:
-Teknolojik gelişmeler, yapay zekâ, otomasyon ve büyük veri alanındaki ilerlemeler, birçok sektörün çalışma şeklini kökten değiştirecek.
-Yeşil dönüşüm: Sürdürülebilir enerji ve çevre dostu teknolojilere olan talep........
© Dünya
