Yeşil Mutabakat hedefi: 10 yılda 1 trilyon euro yatırım
Avrupa Birliği, iklim değişikliğiyle kendi bünyesinde iddialı politikalar yoluyla ve uluslararası ortaklarla yakın işbirliği içinde mücadele ediyor. AB, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması’na da imza attı.
Sera gazı emisyonlarını azaltma için 2020 harekete geçen AB, 2030 yılı için iklim ve enerji hedeflerine ulaşmak amacıyla önemli yasaları ve önlemleri yürürlüğe koydu.
Avrupa’yı 2050 yılı itibari ile dünyanın ilk iklim-nötr kıtası yapmak isteyen AB bu hedef doğrultusunda çalışmalar yapıyor.
AB’nin “iklim hareketi” Yeşil Mutabakat Anlaşması’nın da merkezinde yer alıyor. “Yeşil Anlaşma” sera gazı emisyonlarının kararlı bir şekilde azaltılmasından, en son araştırma ve yeniliklere yatırım yapılmasına ve Avrupa’nın doğal çevresinin korumasına kadar çeşitli önemler içeren kapsamlı bir paket olarak ortaya çıktı.
AB’nin, Paris İklim Anlaşması’nın gerektirdiği yeşil dönüşüm sürecine yönelik yol haritası Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ortaya koydu. AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen tarafından 11 Aralık 2019 tarihinde açıklanan Yeşil Mutabakat, Avrupa’yı 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarının net olarak sıfırlandığı dünyanın ilk iklim-nötr kıtası haline getirmeyi hedefleyen AB, yeni büyüme stratejisi olarak Yeşil Mutabakat’ı belirledi.
AB’yi verimli, rekabetçi ve modern bir ekonomik yapıya kavuşturmayı öngören Yeşil Mutabakat, üretimden ticarete, enerjiden ulaştırmaya, tarımdan vergilendirmeye kadar pek çok alanı kapsayan köklü bir dönüşüm planıdır. Yeşil Mutabakat uyarınca, AB ekonomisinin tüm sektörlerinin AB’nin 2050 yılında iklim-nötr olma hedefine katkıda bulunacak şekilde yeniden yapılandırılması öngörülüyor. Yeşil Mutabakat’ın hedeflerine ulaşılabilmesi için 10 yıllık dönemde yaklaşık 1 trilyon euro tutarında sürdürülebilir yatırımın hayata geçirilmesi planlandı.
Yeşil........
© Dünya
visit website