menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Temel haklar tartışmaya açıldı

15 3
28.05.2025

Avrupa kıtasında insan haklarını ve temel özgürlükleri korumak için hazırlanan uluslararası antlaşma “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi” (AİHS), 1950 yılında Avrupa Kon­seyi tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. Avrupa Birliği’nin 27 üyesinin de içinde yer al­dığı Avrupa Konseyi’ni oluşturan 46 ülke tara­fından kabul edilen sözleşmenin yürürlüğün­den Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yükümlüdür.

İtalya Başbakanı Georgia Meloni ve Dani­marka Başbakanı Mette Frederiksen, AİHS’in gözden geçirilmesi ve hükümetlere daha fazla yetki verilmesi için “açık mektup” yayınladı. Bu çağrıya Avusturya, Belçika, Çekya, Estonya, Le­tonya, Litvanya ve Polonya liderleri tarafından destek verildi. Avrupa’da “suç işleyen göçmen­lerin sınır dışı edilmesinin daha kolay olması gerektiği”ni isteyen 9 ülke, Avrupa İnsan Hak­ları Mahkemesi’nin (AİHM) sözleşmeye ilişkin yorumunun incelenmesini talep etti.

AB’nin 9 ülkesi taleplerinde, “Bazı durum­larda mahkemenin sözleşmenin kapsamını orijinal niyetlerine kıyasla aşırı genişletip ge­nişletmediğini ve böylece korunacak çıkarlar arasındaki dengeyi değiştirip değiştirmediği­ni değerlendirmek önemlidir. Mahkemenin yorumunun gelişiminin bazı durumlarda de­mokrasilerimizde siyasi kararlar alma yete­neğimizi sınırladığına inanıyoruz” ifadeleri­ne yer verdiler.

AİHS’ni tartışmaya açan AB’nin 9 üye ülkesi­nin imzası bulunan taleplerinde, Avrupa’da sı­ğınmacılara ve bir ülkede ikamet eden yabancı uyruklulara tanınan hakların sınırlandırılma­sına ilişkin üye devletlerin yetkilerinin........

© Dünya