Temel haklar tartışmaya açıldı
Avrupa kıtasında insan haklarını ve temel özgürlükleri korumak için hazırlanan uluslararası antlaşma “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi” (AİHS), 1950 yılında Avrupa Konseyi tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. Avrupa Birliği’nin 27 üyesinin de içinde yer aldığı Avrupa Konseyi’ni oluşturan 46 ülke tarafından kabul edilen sözleşmenin yürürlüğünden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yükümlüdür.
İtalya Başbakanı Georgia Meloni ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, AİHS’in gözden geçirilmesi ve hükümetlere daha fazla yetki verilmesi için “açık mektup” yayınladı. Bu çağrıya Avusturya, Belçika, Çekya, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya liderleri tarafından destek verildi. Avrupa’da “suç işleyen göçmenlerin sınır dışı edilmesinin daha kolay olması gerektiği”ni isteyen 9 ülke, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) sözleşmeye ilişkin yorumunun incelenmesini talep etti.
AB’nin 9 ülkesi taleplerinde, “Bazı durumlarda mahkemenin sözleşmenin kapsamını orijinal niyetlerine kıyasla aşırı genişletip genişletmediğini ve böylece korunacak çıkarlar arasındaki dengeyi değiştirip değiştirmediğini değerlendirmek önemlidir. Mahkemenin yorumunun gelişiminin bazı durumlarda demokrasilerimizde siyasi kararlar alma yeteneğimizi sınırladığına inanıyoruz” ifadelerine yer verdiler.
AİHS’ni tartışmaya açan AB’nin 9 üye ülkesinin imzası bulunan taleplerinde, Avrupa’da sığınmacılara ve bir ülkede ikamet eden yabancı uyruklulara tanınan hakların sınırlandırılmasına ilişkin üye devletlerin yetkilerinin........
© Dünya
