menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Beyaz Kitap’ta 2030 uyarısı

20 6
02.04.2025

Geçen yüzyılın sonlarında iki kutuplu dünyadan tek kutuplu dünyaya geçiş yaptığımız günlerde hayatımıza giren en önemli iki kelime perestroyka ve glasnost oldu. Özellikle ekonomik sorunlara son vermek amacıyla başlatılan ‘açıklık’ anlamına gelen glasnost ve siyasi ve ekonomi sistemini ‘yeniden yapılandırma’ anlamına gelen perestroyka kelimelerinin yanı sıra bir de küreselleşme (globalization) kelimesi hayatlarımızın odak noktasına oturdu.

Küreselleşme sözcüğü, sadece ekonomik bir kavram olarak değil aynı zamanda günümüzde uluslararası sistemi tanımlamak için de kullanılır hale geldi. Küreselleşmeyle birlikte dünya bir köy halini aldı. Yeni köyün elbette yeni sorunları da ortaya çıktı böylece.

Yeni bir dünya kurulduğunu hatırlatan Avrupa Birliği (AB), İkinci Dünya Savaşı sonrası dünyanın görülmemiş bir şekilde değişime sahne olduğunu hatırladı. Hemen harekete geçmenin önemini hatırlatan AB Komisyonu Dış ilişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas “Uluslararası düzen 1945’ten bu yana görülmemiş bir boyutta değişime sahne oluyor. Avrupa'nın güvenliği bakımından dönüm noktasındayız” açıklaması ile Avrupa’nın öz savunmasını kurması gerektiğini söylüyor.

AB Komisyonu Savunmadan Sorumlu Komiseri Andrius Kubilius ise “Stratejik özerklik ve küresel bir aktör olmanın gerekliliği olarak Avrupa kendi savunması için sorumluluk........

© Dünya