menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İstanbul depreminde iletişim sınavı ve cep telefonlarına gelen erken uyarı mesajları

18 4
latest

23 Nisan sa­bahı İstanbul 6,2 büyüklüğün­de bir depremle sarsılırken, gsm iletişim şebekele­ri de bir sınavdan geçti. GSM ileti­şim ağları çöktü, AFAD Acil uygu­lamasına bir sü­reliğine erişilemedi.

Android kullanıcılarının birkısmı, sar­sıntıdan 30 ila 60 saniye ön­cesine kadar telefonlarına ge­len erken uyarılar sayesinde güvenli bölgelere geçebildik­lerini bildirdiler.

Birkaç saniyelik erken uya­rı, bir binanın içinde kade­ri değiştirebilir. Gaz vanası­nı kapatmak, asansörden çık­mak, çocukları güvenli alana almak ya da sadece panik yap­madan beklemek için bile bu süre hayat kurtarıcıdır. Bu sa­niyelerin arkasında algorit­malar, sensörler ve milyonlar­ca satır kod çalışmakta.

Google’ın Android Deprem Uyarı Sistemi, telefonlardaki ivmeölçer sensörlerini kulla­narak depremin ilk dalgaları­nı algılayarak, merkeze uzak kullanıcılara uyarı gönderi­yor. Telefonlar adeta birer mi­ni sismometre gibi davranabi­liyor.

Deprem Ağı (Earthqua­ke Network) gibi uygulamalar da benzer şekilde kullanıcıla­rı saniyeler öncesinden bilgi­lendirebiliyor. Sosyal medya paylaşımlarından birçok kişi­nin bu sayede güvenli alanlara yöneldiğini öğrendik. Apple cihazlarında resmi kurumlar aracılığıyla gelen uyarılar var, ancak Türkiye’de bu sistem henüz yaygın değil. Bu neden­le iOS kullanıcıları genellikle Deprem Ağı gibi üçüncü parti uygulamalara yöneliyor.

Birçok kullanıcı zamanında uyarı alırken, bazı kullanıcı­lar hiçbir bildirim almadığını ya da çok geç ulaştığını söyle­diler. Bildirim ayarları kapalı olabilir, konum servisleri dev­re dışı olabilir. Ayarların göz­den geçirilmesi ve de deprem erken uyarı uygulamaları kul­lanılması gerekmekte.

-Android: Ayarlar > Güven­lik ve Acil Durum > Deprem Uyarıları aktif mi kontrol edin.

-iPhone: Acil Durum Uya­rıları açık olsun.

-Deprem Ağı gibi uygula­maları kurun.

-GSM’de çökme yaşa­nırsa, alternatif mesajlaşma araçlarını kullanın.

-AFAD ve Kandilli gibi resmi kaynakları sosyal med­yada takip edin, anlık bildiri­me açık hale getirin.

Depremin hemen ardından GSM şebekelerinde ciddi ke­sintiler yaşandı. Sesli arama­larda kopmalar, internet eri­şiminde yavaşlamalar, bazen de tamamen bağlantı kaybı yaşandı. Baz istasyonlarının enerji kesintileri nedeniyle çalışmaması da ayrı bir konu.........

© Dünya