Dış ticarette bir iyi bir de kötü haber…
Doğalgaz fiyatlarındaki düşüş, son dönemde yükseliş eğilimine giren ve dış ticaret dengesini olumsuz etkileyen enerji ithalat faturasını kısmi olarak rahatlatacaktır. Bu doğrultuda, Ukrayna’ya yönelik gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekiyor.
Diğer taraftan, ekonomik aktivitede son çeyrekteki toparlanma ve reel kurlardaki değerlenme ile fiyat etkisinden arındırılmış ithalat miktarı yükseliş eğilimine geçmiştir. Bu doğrultuda, son çeyrekte dış ticaretin büyümeye katkısı negatife dönmüş gibi gözükmektedir.
Kış aylarında yüksek talep ve arz endişeleri nedeniyle yükselen doğalgaz fiyatları, son haftalarda belirgin bir düşüş gösterdi. Daha önce fiyatları yukarı çeken ana etkenler arasında, Avrupa’nın depolarını doldurma zorunluluğu ve Ukrayna’daki savaşın arz güvenliğine yönelik yarattığı riskler bulunuyordu.
Bu da bizim enerji faturamıza yansıdı. Geçen senenin ikinci ve üçüncü çeyreğinde 5 milyar dolar civarında seyreden aylık enerji ithalat faturası, petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen aralık ayında 6.8 milyar dolar, ocak ayında da 6.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Ancak Almanya ve Fransa’nın AB’den gaz depolama yükümlülüklerinde esneklik talep etmesi ve Rusya-Ukrayna savaşında cephe hattındaki değişimler, fiyatların yönünü aşağı çevirdi. Geçen........
© Dünya
