Yıkılmadım, ayaktayım
Ana akım bu aralar dertleri ile baş başa. Mahsun bir şekilde ezberlerinin işlemediğini, doğru olmadığını öğreniyor. Önerdikleri faiz artışı ve sıkı para politikası ile enflasyonun salt baz etkisi ile düşmesi, kurun seviyesi veya değerli mi tartışması veya faiz nedeni ile bütçe açığı veya ithalatın hala aylık 7 milyar dolar olması değil esas konu.
Finans literatüründe ikon isimlerden Eugene Fama ana akımın kendi kalesine attı golü FT makalesi ile. “Etkin Piyasalar Hipotezinin” (Fama, 1970) aslında gerçek olmadığını söyledi. Bizim ana akım kabullenmenin (yas) beş aşamasının ilk adımı olan inkâr aşamasında henüz. Aslında Fama onu demek istememiş, istese bile bilimde hipotez de varmış, diyorlar.
Nedir “Etkin Piyasalar Hipotezi”. Öncelikle insanı (yatırımcıyı) rasyonel kabul eder. Bilginin asimetrik (enformasyon) olmadığını ve fiyatlama davranışlarında eşit şekilde dikkate alındığını kabul eder. Ve Kendall’ın (1953) “Rassal Yürüyüş Hipotezi” üzerinden temel madde ve hisse senedi fiyatlarının rastlantısal olarak, serbest piyasada etkin bir şekilde belirlendiğini söyler ve Fama bunu kendi hipotezinde dikkate alır.
İşte “Fırtınalar Koparsa Kopsun” diyen Ebru Gündeş burada devreye girmektedir. Eugene yine FT’de diyor ki: “davranışlar rasyonel mi değil mi diye yine de tartışabilirsiniz”. Yani “hobi olarak siz yine de tartışın ama insan irrasyoneldir, etkin ve........
© Dünya
visit website