Faiz sebep, enflasyon sonuç
Heterodoks İktisat” dünyanın en büyük iktisat topluluğu ‘American Economic Association’ (AEA) Jel Kodlarında B5 altında yer alır. Buna karşılık ‘Ortodoks İktisat’ diye bir kod bulunmazken ona özdeş ‘Klasik ve Neoklasik Okul’ B12 ve B13 altında yer alır. ‘Web Of Science ve Scopus’ gibi en prestijli akademik endekslerde heterodoks iktisat çalışmaları sayıca daha fazladır.
AEA (14:3) Martin Uribe (2022) ‘The Neo-Fisher Effect: Econometric Evidence from Empirical and Optimizing Models’ makalesi ‘Vektör Otoregresif Model (VAR)’ ve ‘Yeni-Keynesyen Optimize Edilmiş Model’ ile para politikalarını ABD için çalışmış. Buna göre, geçici faiz artışları (neo)klasik görüşe uygun olarak enflasyon ve çıktıyı düşürerek reel faizi arttırmış, ancak kalıcı faiz artışları tam tersine enflasyonu ve çıktıyı (E açıklayıcılıkla) arttırmış. Buna literatürde ‘Neo-Fisher Etkisi’ deniyor.
Saint Louis Fed ekonomisti Stephen Williamson (2016) ‘Neo-Fisherism: A Radical Idea, or the Most Obvious Solution to the Low-Inflation Problem?’ makalesinde, 2008 küresel krizi sonrasında merkez bankalarının ‘Keynes Likidite Tuzağı’ seviyesine düşen faiz oranlarının enflasyon hedeflerine çıkmasına yardımcı olmadığını, (pozitif reel faiz şart diyen) Taylor Kuralını da eleştirerek bunun için nominal faiz oranlarının artırılması gerektiğini bulgu olarak söyler. Neo-Fishercilik, geleneksel para........
© Dünya
