menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Faiz sebep, enflasyon sonuç

17 8
tuesday

Heterodoks İktisat” dünyanın en büyük iktisat topluluğu ‘American Economic Association’ (AEA) Jel Kodlarında B5 altın­da yer alır. Buna karşılık ‘Ortodoks İktisat’ diye bir kod bulunmazken ona özdeş ‘Klasik ve Neoklasik Okul’ B12 ve B13 altında yer alır. ‘Web Of Science ve Scopus’ gibi en pres­tijli akademik endekslerde heterodoks ikti­sat çalışmaları sayıca daha fazladır.

AEA (14:3) Martin Uribe (2022) ‘The Ne­o-Fisher Effect: Econometric Evidence from Empirical and Optimizing Models’ ma­kalesi ‘Vektör Otoregresif Model (VAR)’ ve ‘Yeni-Keynesyen Optimize Edilmiş Model’ ile para politikalarını ABD için çalışmış. Bu­na göre, geçici faiz artışları (neo)klasik gö­rüşe uygun olarak enflasyon ve çıktıyı dü­şürerek reel faizi arttırmış, ancak kalıcı fa­iz artışları tam tersine enflasyonu ve çıktıyı (E açıklayıcılıkla) arttırmış. Buna lite­ratürde ‘Neo-Fisher Etkisi’ deniyor.

Saint Louis Fed ekonomisti Stephen Williamson (2016) ‘Neo-Fisherism: A Radical Idea, or the Most Obvious Solution to the Low-Inf­lation Problem?’ makalesinde, 2008 küresel krizi sonrasında merkez bankalarının ‘Key­nes Likidite Tuzağı’ seviyesine düşen faiz oranlarının enflasyon hedeflerine çıkması­na yardımcı olmadığını, (pozitif reel faiz şart diyen) Taylor Kuralını da eleştirerek bunun için nominal faiz oranlarının artırılması ge­rektiğini bulgu olarak söyler. Neo-Fisherci­lik, geleneksel para........

© Dünya