Ex aşkım
Kenan Doğulu’nun albümünün çıkışı 2001. Geçen hafta “Rüzgâr Gibi Geçti” kitabını aratmayan cinstendi. Musk ve X yine çok konuşuldu.
2001’de Wikipedia çıkmış, bizde finansal kriz sonrası Derviş ile merkez bankasına özerklik kabul edilmiş, ilk uzay turisti Tito’ya ek Hubble Teleskobu Güneş Sistemi dışında Osiris Gezegeninde ilk atmosferi keşfetmiş, 11 Eylül saldırısı olmuş, Çin’in Ukrayna’dan aldığı Varyag uçak gemisi Türk Boğazlarını geçmişti.
Sosyal medya, Youtube, IPhone yoktu. 2000’de Elon Musk’ın X.com şirketi Paypal adını alarak 2002’de E-Bay’e satılmıştı, Musk ABD vatandaşı olmuş ve SpaceX’i kurmuştu.
Musk Uluslararası Uzay İstasyonu miadını doldurdu dedi. Einstein “İzafiyet Teorisi” mekân, zaman ve hareket birbirine bağlıdır ve uzay-zaman bir algıdır der. Işık hızına yaklaştıkça zaman durur. İkizler veya Büyükbaba Paradoksu bunların bir çıktısıdır.
Kütle ve çekim gücü ilişkisine göre kütle büyüdükçe zamanı büker. Kâinat enflasyonisttir ama politika faizi bu nedenle dünyanın derdidir. Mars ve dünyanın kütlesi ile kendi etrafındaki dönüş süreleri farklı olduğundan faiz hesabı da farklıdır.
Yerçekimine bağlı olarak kütle (ağırlık) farklılaşır. Dünyada altının kilosu Mars’ta farklı gelir demek. Faiz ve kütle farklı, yörüngeye göre ulaşım süresi dolayısı ile takas farklıysa VİOP kontratı nasıl fiyatlayacağız? İşte bir astroekonomist........
© Dünya
