menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bibliyometrik analiz: Ortodoks ve Heterodoks iktisat

26 12
10.09.2024

“Kural bazlı iktisat” bizde son yılların gündemdeki popüler kelimelerinden. İktisat bilimine eleştirilerden birisi fazla ve­ri odaklı olmaya başlayarak, matematik, is­tatistik ve ekonometri ile felsefe, sosyoloji, psikoloji gibi diğer bilimleri unutmaya baş­ladığı ve insana dair konuları artık sayılar­dan ibaret gördüğü şeklinde.

Dünyada ağırlıklı ortodoks iktisat politi­kaları ile ana akımın (görüşlerinin) baskın olduğu, Nobel gibi iktisat ödüllerinde ve hat­ta (ekonomi) medya(sın)da daha çok kendi­si ile benzer görüşleri, kişileri öne ve dikkate aldığı eleştirisi bulunuyor.

Neoklasik iktisat görüşün, Şikago veya ne­oliberal Avusturya okullarının söylemlerini kullanan ana akımın, ortodoks iktisadı tek x (doğru okul çözüm) gibi görmesi küre­sel bu dinamiklerle eşbütünleşme olduğunu gösteriyor.

“American Economic Association” Econ­Lit için “Journal of Economic Literature” is­minde makale sınıflandıran kod sistemati­ği oluşturmuştur. B1 ve B2 neoklasik ve ne­oliberal kodları, B5 “Modern Para Teorisi” (MMT) gibi heterodoks yaklaşımları içerir.

Heterodoks iktisat ile ortodoks olmayan iktisat aynı şey değil. Neoliberal okul da he­terodoks iktisadın bir çeşidi. Avusturya Oku­lundan Ludwig von Mises “Epistemological Problems of Economics” kitabı 1933’te yazıl­mışken, epistemoloji bilimin kalbindeyken, “iktisat bilimi kuralları” açısından bunları tartışmak........

© Dünya


Get it on Google Play