Bibliyometrik analiz: Ortodoks ve Heterodoks iktisat
“Kural bazlı iktisat” bizde son yılların gündemdeki popüler kelimelerinden. İktisat bilimine eleştirilerden birisi fazla veri odaklı olmaya başlayarak, matematik, istatistik ve ekonometri ile felsefe, sosyoloji, psikoloji gibi diğer bilimleri unutmaya başladığı ve insana dair konuları artık sayılardan ibaret gördüğü şeklinde.
Dünyada ağırlıklı ortodoks iktisat politikaları ile ana akımın (görüşlerinin) baskın olduğu, Nobel gibi iktisat ödüllerinde ve hatta (ekonomi) medya(sın)da daha çok kendisi ile benzer görüşleri, kişileri öne ve dikkate aldığı eleştirisi bulunuyor.
Neoklasik iktisat görüşün, Şikago veya neoliberal Avusturya okullarının söylemlerini kullanan ana akımın, ortodoks iktisadı tek x (doğru okul çözüm) gibi görmesi küresel bu dinamiklerle eşbütünleşme olduğunu gösteriyor.
“American Economic Association” EconLit için “Journal of Economic Literature” isminde makale sınıflandıran kod sistematiği oluşturmuştur. B1 ve B2 neoklasik ve neoliberal kodları, B5 “Modern Para Teorisi” (MMT) gibi heterodoks yaklaşımları içerir.
Heterodoks iktisat ile ortodoks olmayan iktisat aynı şey değil. Neoliberal okul da heterodoks iktisadın bir çeşidi. Avusturya Okulundan Ludwig von Mises “Epistemological Problems of Economics” kitabı 1933’te yazılmışken, epistemoloji bilimin kalbindeyken, “iktisat bilimi kuralları” açısından bunları tartışmak........
© Dünya
visit website