menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kafa karışıklığından, şirket kapatmaya bir muhasebenin anatomisi

20 1
19.08.2024

Enflasyon muhasebesinin yaratacağı en önemli hasarı KOBİ’lerde yatırım yaparak ölçeğini büyütmeye çalışanlar ile bunu yetersiz sermayeyle başarmaya çalışanlarda göreceğiz.

Ülkemizde son dört yıldır yaşanan çok yüksek enflasyon, pek çok dengesizliğin yanı sıra şir­ket kârları konusunda da önem­li bir tartışmanın yolunu açmıştı. Koşulların sağlanmasıyla beraber enflasyon etkisinden arındırılmış gerçek tablonun görülebilmesi için enflasyon muhasebesine geçilme­si gerektiği 2021 yılından itibaren gündemdeydi.

***

Sürekli ertelenen enflasyon muhasebesi, geçici vergi döne­minde uygulamaya konulacak.

Enflasyon muhasebesi, ülkemiz­de geçmişte de (2003 ve 2004 yıl­ları) uygulanmıştı. Vergi Usul Ka­nunu’nca; üretici fiyat endeksinin (ÜFE) cari yıl içinde yüzde 10’u, son üç yıl toplamında ise yüzde 100’ü aşması durumunda enflas­yon düzeltmesi yapılması zorunlu­dur.

Normal koşullar altında 2021 yılında bu şartlar sağlanmış olma­sına karşın, çeşitli yasal düzenle­melerle enflasyon muhasebesine geçiş süresi 2023 yılsonuna kadar ertelenmişti. Ardından 2024 ilk çeyrekte uygulanması gereken sü­reç uzatıldı. Son yayınlanan tebli­ğe göre de 27 Ağustos’a kadar uza­tılacak.

Tebliğin yayınlanmasıyla be­raber reel kesim temsilcileri, mali müşavirler ve STK’lar ta­rafında önemli bir tartışmanın da yolu açılmış oldu. Mali müşavir­ler, geçici vergi döneminde olu­şacak aşırı iş yükü ve uygulama zorluklarından şikayet ederken; reel kesim temsilcileri tarafın­da........

© Dünya


Get it on Google Play