menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yaranın kabuk tutuşu: Merkez Bankası, genel fiyat seviyesi, para politikası ve kalkınma

24 1
21.04.2025

Yeryüzü, ölü tarihin bir par­çası değildir; yaprakları üst üste kat kat yığılmış bir kitap gi­bi değil, ağacın dal dal yaprakları gibi yaşayan bir şiirdir. Yaprak­ların ardından çiçekler ve mey­veler gelir — dünya bir fosil de­ğil, canlı bir varlıktır.” Walden (Ormanda Yaşam), Henry David Thoreau, 1854

Piyasadaki oynaklık, açık bir yaranın kaşınması gibiydi. Ka­şındıkça derinleşen bu yara ni­hayet kabuk bağladı. Normalde geçici sayılan bir durum artık kalıcı hale geldi. Şimdi Merkez Bankası, bu kabuğun kendiliğin­den düşmesini beklemek zorun­da. Çünkü erken müdahale, ciddi bir faiz artışını gerektirecek ye­ni bir kanamayla sonuçlanabilir.

1-Sadeleşme ve faizin sa­bit Kalması: Merkez Ban­kası, Perşembe günkü kararıyla haftalık fonlama oranını F’ya çekerek geçici likidite önlemle­rini sonlandırdı ve sistemi nor­male döndürdü. Bu nedenle po­litika faizi teknik açıdan sabit kaldı. TLREF gibi referans faiz­lerde anlamlı bir değişim bek­lenmemeli.

2-Asimetri hâlâ giderile­medi: Fonlamada sadeleş­meye gidilse de para politikası duruşunda asimetri hâlâ sürü­yor. Koridorun alt bandının 350 baz puan yukarı çekilmesi, Er­dem Başçı dönemindeki gibi şa­hin bir sinyal niteliğinde. O dö­nemde koridorun geniş tarafı para politikasının duruşunu be­lirlerdi. Şu anda genişliğin üst bantta kalması (300 baz puan) sıkı duruşa karşılık geliyor.

3-Koridorun üst bandı sin­yal taşıyor: Üst bantta bı­rakılan 300 baz puanlık alan, gerektiğinde faizin kısa sürede I’a çıkarılmasına imkân ta­nıyor. Aynı zamanda faiz indirim süreci de bu noktadan başlaya­caktır. İlk adım üst koridor da­raltılarak atılacaktır; bu da simetri sağlamak adına bir ön sinyal ola­rak değerlendirilecek. Gerçek anlamda bir faiz indirim döngüsü ise ancak o noktadan sonra başlayabilecek.

Muhtemelen faiz indi­rim döngüsüne dönüş artık yazın........

© Dünya