Türkiye ekonomisi: İpi göğüsleyeceğini bilip kendine güvenen sabırlı bir koşucu
800, 1500 ya da 3000 metre gibi orta mesafe koşuları tamamen taktik işidir. Ne hızlı koşan kazanır ne de ciğeri güçlü olan. Pistin etrafında turlar atıldıkça ne zaman atağa kalkacağını bilen sabırlı atletler ipi göğüsleyebilirler. Bazı yarışlar o kadar yavaş başlar ki izleyiciler sıkılıp koşucuları ıslıklarlar.
Türkiye’nin içinden geçtiği dezenflasyon süreci de orta mesafe yarışını andırıyor. Yükselen borçlanma maliyetleri iktisadi faaliyetin hızını aşağı çekmiş durumda. Bu da bazı sektörlerin ve bazı yorumcuların tepkisiyle sonuçlanıyor. Cuma günü TÜİK’in açıkladığı verilerle ülke 2024 yılını %3,2 büyüme oranıyla tamamladı. 2019 – 2023 beş yıllık dönemindeki ortalama ve potansiyel büyüme oranı %5’in altında bir performans. Özellikle sınai üretim trendindeki hız kaybı ve 2022 yılından beri yatay seyir büyümeyi kısıtlayan bir etken.
Bununla birlikte enflasyonun u zirvesinden 0’lara yönelmesi güven endekslerini yukarı itiyor. Hem tüketici güveninde hem de reel kesimde ekonomi programına ve dez-enflasyon sürecine inanç artıyor. Reel sektörün enflasyon beklentisi güncel Şubat anketinde 0’lara gevşedi. Temel mal fiyatlarındaki artışların manşet enflasyondan yani ücret artışlarından düşük kalması hane halkının alım gücünü arttıran bir faktör. Perakende sektöründe hacim endeksi çift hanede artış gücünü koruyor. Nitekim 2024 son çeyreğinde özel tüketim yıllık %3,9 oranında arttı ve gayrisafi milli hasıla dönemsel %1,7 artışla teknik resesyonu sonlandırdı.
Kasım – Aralık döneminde otomobil satışlarının rekor kırdığını gözlemledik. Konut piyasası da canlandı. Bu gelişmelere bağlı sınai üretim Kasım – Aralık döneminde aylık ortalama %3,6 yükseldi ve Arlık ayında yıllık artış hızı %7 oranına kadar ulaştı. Ancak bu hızlanmaya dikkatli bakmak gerekiyor. 2024 yılının ilk döneminde Türkiye ekonomisi........
© Dünya
