Köprü günüyle ölür, köprü günüyle dirilirsin
Kılıçla yaşarsan kılıçla ölür, şöhretle yaşarsan şöhretle ölürsün. Peki ya istatistiklerle yaşarsan? “Köprü günü”, istatistiklerde özellikle ekonometri gibi uygulamalı alanlarda öne çıkan bir kavramdır.
Resmi bir tatil ile haftasonu arasında kalan günler, “köprü” özelliği kazanabilir. Örneğin ülkemizde çok karşılaştığımız bayram tatillerinin hafta geneline uzatıldığı dönemler. Resmi verilerde çalışma günü sayılan pazartesi ya da cuma günleri fiilen vatandaşların tatili şeklinde geçebilir. Hatta bazen salı ve perşembe günleri bile “köprü” mertebesine yükselebilirler.
Yılın ikinci çeyreğinde hem Ramazan hem de Kurban bayramlarını kutladık. Ramazan bayramı, resmen 9 Nisan Salı günü ila 11 Nisan Perşembe günü arasında takvimde yer alırken Kurban bayramı, 16 Haziran Pazar günü ila 19 Haziran Çarşamba günü arasında takvimde yer aldı. Her iki bayram da haftasonu ile birleştirilince Ramazan için Pazartesi ve Cuma, Kurban bayramı için de
Perşembe ve Cuma günleri “köprü” özelliği kazandılar.
Dolayısı ile çalışma günü ayarlamalarında istatistiksel açıdan yılın ikinci çeyreğinde 4 günlük bir açık ortaya çıktı. Haliyle TÜİK’in açıkladığı sınai üretim endeksinde Nisan ve Haziran aylarında ciddi daralma görünüyor: Nisan ayındaki %1,7’yi Haziran ayında %2,2 izledi. İstatistiksel etkilerden arındırılmış endeks Mart ayı sonundaki 110 seviyesinden yılın ikinci çeyreğinde 105 seviyesine geri çekildi. Yılın çeyrekleri itibariyle dönemsel açıdan %3,9 oranındaki gerileme GSYİH verisinde standart bir regresyon ile %1,6 daralmaya karşılık geliyor.
Gerçekten de özel........
© Dünya
visit website