menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Köprü günüyle ölür, köprü günüyle dirilirsin

6 0
26.08.2024

Kılıçla yaşarsan kılıçla ölür, şöhretle yaşarsan şöhretle ölürsün. Peki ya ista­tistiklerle yaşarsan? “Köprü günü”, istatistiklerde özellik­le ekonometri gibi uygulama­lı alanlarda öne çıkan bir kav­ramdır.

Resmi bir tatil ile haftasonu arasında kalan günler, “köprü” özelliği kazanabilir. Örneğin ülkemizde çok karşılaştığı­mız bayram tatillerinin hafta geneline uzatıldığı dönemler. Resmi verilerde çalışma günü sayılan pazartesi ya da cuma günleri fiilen vatandaşların tatili şeklinde geçebilir. Hat­ta bazen salı ve perşembe gün­leri bile “köprü” mertebesine yükselebilirler.

Yılın ikinci çeyreğinde hem Ramazan hem de Kurban bay­ramlarını kutladık. Ramazan bayramı, resmen 9 Nisan Sa­lı günü ila 11 Nisan Perşembe günü arasında takvimde yer alırken Kurban bayramı, 16 Haziran Pazar günü ila 19 Ha­ziran Çarşamba günü arasın­da takvimde yer aldı. Her iki bayram da haftasonu ile bir­leştirilince Ramazan için Pa­zartesi ve Cuma, Kurban bay­ramı için de

Perşembe ve Cu­ma günleri “köprü” özelliği kazandılar.

Dolayısı ile çalışma günü ayarlamalarında istatistiksel açıdan yılın ikinci çeyreğinde 4 günlük bir açık ortaya çık­tı. Haliyle TÜİK’in açıkladığı sınai üretim endeksinde Ni­san ve Haziran aylarında cid­di daralma görünüyor: Nisan ayındaki %1,7’yi Haziran ayın­da %2,2 izledi. İstatistiksel et­kilerden arındırılmış endeks Mart ayı sonundaki 110 sevi­yesinden yılın ikinci çeyreğin­de 105 seviyesine geri çekildi. Yılın çeyrekleri itibariyle dö­nemsel açıdan %3,9 oranında­ki gerileme GSYİH verisinde standart bir regresyon ile %1,6 daralmaya karşılık geliyor.

Gerçekten de özel........

© Dünya


Get it on Google Play