Despacito: Euro ile doların dans ritmi ve Türk ihracatı
Sonbaharın başlangıcı ABD merkez bankası konumundaki Fed’in kritik kararlarını aldığı dönemdir. Bu hafta içerisinde Fed’in faiz indirim döngüsüne başlaması bekleniyor. Atlantik’in karşı yakasındaki denginden güç alan ECB geçtiğimiz hafta faiz indirim döngüsünde bir adım daha attı. ECB, yoluna devam ediyor.
Fed ve ECB’nin indirim döngülerinde eşgüdüm sergilemeleri lazım. Euro’nun ABD Doları karşısında fiyatı, iki kıtadaki faiz makasından etkileniyor. ECB’nin Fed’i beklemeden peş peşe faiz indirmesi Euro’yu baskı altına alabilirdi. Tam tersi şekilde Fed’in “jumbo” diye nitelenen 50 baz puan ya da üzerinde adımlar atması euroyu güçlendirebilir.
Avrupa, doğal ihracatçı özelliğinde. Yüksek tasarruf fazlası ile birleştiğinde euro, suya atılmış duba gibi davranıyor. Yüzeye çıkmaya meyilli.
Salgın öncesi dönemde euronun ABD Doları karşısındaki doğal dengesi 1,20 civarında kabul edilirdi. Negatif faize rağmen Euro, ABD Doları karşısında “parite” diye nitelenen 1 seviyesinin altında kalıcı şekilde fiyatlanmadı.
Salgın sonrasında Alman sanayisi tekledi. Yine de makroekonomik temeller açısından rüzgâr eurodan yana esiyor. IMF, Dünya Bankası ve benzer çok-uluslu kurumlar, uluslararası yatırım bankaları euronun güç kazanabileceği görüşünde. Yeni doğal denge 1,15 civarında şekilleniyor. Bloomberg terminalinde tahminler 2026 yılında Euro-dolar çaprazının 1,16’ya yükseleceği yönünde.
Euro-dolar kur çaprazı, küresel ticaret........
© Dünya
visit website