Çöl Tilkisi: Rommel’den Mattei’ye Akdeniz havzası buğday jeo-politiği ve Türkiye etkisi
Moody’s derecelendirme kuruluşu önceki hafta Fransa’nın kredi notunu düşürdü. Son dönemde Avrupa’da yükselen marjinal akımların yoğunlaştığı ülkelerden birisi Fransa. Özellikle çiftçilerin tepkileri geçtiğimiz yıl hem yerel Fransız hükümetine hem de Avrupa Birliği’nin genelini temsilen Brüksel’e pek çok konuda geri adım attırdı. Hatta içerde hükümet dayanamadı ve yeni bir kabine kurulmak zorunda kaldı.
Geçen sene yoğun yağışlar Batı Avrupa’da hasadı olumsuz etkiledi. Fransa’nın buğday rekoltesi çok düşük kaldı ve Paris’deki Euronext vadeli işlemler borsasında buğday fiyatları uluslararası rekabet gücünü kaybetti. Fransa geçen yıl AB dışına üçte iki oranında daha az buğday ihraç edebildi. 1980’lerden beri en düşük rekolte ve yüzyılın en düşük ihracatı!
Hatırlarsak evvelki yıl Türkiye, oyun kurucu hale gelip durum piyasasına girdiğinde küresel fiyatlar gevşemişti. Türkiye ile İtalya dünya makarna pazarının önemli üreticilerinden. İtalya durum buğdayının iyi bir ithalatçısı. Böyle bir ortamda İtalya ve Fransa buğday jeo-stratejisinde karşı karşıya gelen iki ülke.
Geçtiğimiz yıl Fransız tarımı yalnızca içerde kendi çiftçilerinin tepkisiyle karşılaşmadı. Dışarda Cezayir hükümetinin ihalelerinde Fransız firmaların teklifleri değerlendirilmeye alınmadı. Yüksek Paris fiyatları Cezayir’e iyi bir bahane sağladı. Cezayir, ekseri Karadeniz buğdayına yöneldi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nin (FAO) açıkladığı endekslerde geçtiğimiz yıl tahıl grubu gerileme kaydetti. Buğday fiyatları da ton başına Karadeniz çıkışlı (FOB) 200 ABD Doları, Şikago’da ise buşel başına 5,2 ABD Doları’na kadar gevşedi. Yüksek rekolte ve dolu buğday stokları........
© Dünya
