menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Çöl Tilkisi: Rommel’den Mattei’ye Akdeniz havzası buğday jeo-politiği ve Türkiye etkisi

15 1
10.03.2025

Moody’s derecelendir­me kuruluşu önce­ki hafta Fransa’nın kredi notunu düşürdü. Son dö­nemde Avrupa’da yükse­len marjinal akımların yo­ğunlaştığı ülkelerden birisi Fransa. Özellikle çiftçile­rin tepkileri geçtiğimiz yıl hem yerel Fransız hükü­metine hem de Avrupa Bir­liği’nin genelini temsilen Brüksel’e pek çok konuda geri adım attırdı. Hatta içerde hükü­met dayanamadı ve yeni bir kabine ku­rulmak zorunda kaldı.

Geçen sene yoğun yağışlar Batı Avrupa’da hasadı olumsuz etkiledi. Fransa’nın buğday rekoltesi çok dü­şük kaldı ve Paris’deki Euronext vade­li işlemler borsasında buğday fiyatla­rı uluslararası rekabet gücünü kaybet­ti. Fransa geçen yıl AB dışına üçte iki oranında daha az buğday ihraç edebil­di. 1980’lerden beri en düşük rekolte ve yüzyılın en düşük ihracatı!

Hatırlarsak evvelki yıl Türkiye, oyun kurucu hale gelip durum piya­sasına girdiğinde küresel fiyatlar gev­şemişti. Türkiye ile İtalya dünya ma­karna pazarının önemli üreticilerin­den. İtalya durum buğdayının iyi bir ithalatçısı. Böyle bir ortamda İtalya ve Fransa buğday jeo-stratejisinde karşı karşıya gelen iki ülke.

Geçtiğimiz yıl Fransız tarımı yal­nızca içerde kendi çiftçilerinin tep­kisiyle karşılaşmadı. Dışarda Cezayir hükümetinin ihalelerinde Fransız fir­maların teklifleri değerlendirilmeye alınmadı. Yüksek Paris fiyatları Ce­zayir’e iyi bir bahane sağladı. Cezayir, ekseri Karadeniz buğdayına yöneldi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nin (FAO) açıkladığı endeks­lerde geçtiğimiz yıl tahıl grubu geri­leme kaydetti. Buğday fiyatları da ton başına Karadeniz çıkışlı (FOB) 200 ABD Doları, Şikago’da ise buşel başına 5,2 ABD Doları’na kadar gevşedi. Yük­sek rekolte ve dolu buğday stokları........

© Dünya