Aşkın sonuna kadar: Merkez bankası ve Türkiye’nin kredi notu
Paniğin ortasında dans et benimle, kendimi bulana dek”. Türkiye’nin ülke riskini ölçen CDS primi, 2018 yılından beri 4 farklı dönemde 500 baz puan seviyesinin üzerine yükseldi. 2022 yılı içinde 900 baz puan görüldü. Böyle seviyelerde bir ülke için alarm zilleri çalar. Panik butonlarına basılır. Hatta 2018 yılında eşine nadir rastlanacak şekilde CDS eğrisi ters döndü. Ancak burası Türkiye. Yüreği dayanmayanlar tahvil-bono yatırımı yapmasın. Hazine’nin iflas ettiği henüz görülmemiştir.
CDS primi, iç ve dış risk algısından etkilenir. İçerde borç çevirme kapasitesi belirleyicidir. Dışarda küresel piyasa fiyatlamaları primi etkileyebilir. Örneğin ABD Hazinesi’nin tahvil fiyatlarındaki değişim diğer ülkelerden talep edilen ilave primi (spread) belirleyebilir.
JP Morgan tarafından üretilen Gelişen Ülke Tahvil Endeksi (EMBI ) bu gruptaki ülkelerin ortalama priminin göstergesidir.
2013 yılında Fed, genişleme politikasından vazgeçeceğini açıklamıştı. O günden sonra küresel senkronizasyon ciddi şekilde kayboldu. Güney Afrika, Brezilya, Arjantin, Rusya, Endonezya, Hindistan gibi gelişen ülkelerde iç sorunlar gün yüzüne çıktı.
Fed’in açıklamaları öncesi 2000 ila 2013 yılları arasında EMBI primi ortalama 330 baz puan idi. Bu istatistik, 2001 ve 2008 kriz dönemlerindeki astronomik değerleri de içermektedir. 2013 yılı sonrasında prim yaklaşık 50 baz puanlık artışla ortalama 379 baz puana yükselmiş durumda.
Bahsi geçen ülkelerin bazıları finans sisteminin dışına itildi. Diğerleri ise ciddi şekilde kredibilite kaybettiler. Kredi notları düşürüldü. CDS primleri yükseldi. Dolayısı ile EMBI endeksi güncel 400 baz puanlık değeriyle tarihsel ortalaması 358 baz puanın üzerinde.
İç taraftaki ana gündem maddesi ise enflasyon. Enflasyonun kontrol altına alınıp........
© Dünya
visit website