menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Araba sevdası: Gösterişli arabalar, durgun caddelerle Türkiye ekonomisinde iç talep

18 0
05.05.2025

Recaizade Mahmut Ek­rem’in 1896 ta­rihli eseri, Türk edebiyatının ilk realist romanı ka­bul edilir. Yazarın kendi kaleme aldı­ğı önsözünde şöy­le yazar: “Hakikat veya imkân daire­sinde kurgulanıp betimlenme şartına bağlı hikâyeler, insan­lığa ilişkin olay ve durumların birer ibret verici aynasıdır.”

Ekonometrik veriler de ay­nı şekilde — bir toplumu anla­mak için yalnızca hikâye değil, istatistik de ibret aynasıdır.

Türkiye, beşerî yapısı saye­sinde hızlı büyümeye yatkın; ancak bu büyümenin kalitesi­ni derinleştirmekte zorlanan bir ülke. Latin Amerika’daki benzerleri gibi düşük tek ha­nelere hapsolmuyor; Çin gi­bi tüm kamu teşviklerine rağ­men %5’e razı kalmak zorun­da hiç değil. Krizlerden hızlı çıkmasının ardında yatan sır: Çevik iç talep.

Yüksek faiz hadlerine rağ­men otomobil pazarı geçen yıl rekor kırdı. Mart ayı verileri de “maşallah” dedirtir cins­ten. Şubat ayındaki Enflasyon Raporu sunumunda konuya dair soru yöneltildiğinde, TC­MB Başkanı Dr. Fatih Kara­han satış artışını “arz yönlü” dinamiklerle açıkladı — ye­rinde, haklı bir tespit.

Otomobil pazarı, Türkiye ekonomisinin iç tüketimi için çok iyi bir gösterge niteliğin­dedir. Özel tüketim harcama­ları ve otomobil satışları ara­sında güçlü bir korelasyon hemen göze çarpar. Ancak bu korelasyon bozulmaya başlı­yor olabilir. Veriler ayrışıyor.

Recaizade Mahmut’un hikâyede yer verdiği bir be­timleme, siyah şemsiyenin ters dönerek masmavi parıl­dayan gökyüzünü kapsaması­dır. Bugün otomotivdeki can­lılık, bireysel harcama eği­limlerini gerçekten ne kadar yansıtıyor? Otomotiv pazarı bu........

© Dünya