menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Faiz artışı ve kuru dengeleme politikaları

26 1
29.03.2025

Bizim gibi gelişmekte olan ekono­milerde döviz kuru dalgalanma­ları ve enflasyon, makro ekonomik istikrarı doğrudan etkileyen faktör­lerdir. Merkez bankaları, enflasyo­nu kontrol altına almak ve döviz ku­runu dengelemek için genellikle faiz artışına başvurur.

Ancak faiz artışla­rı, yatırım ve büyüme üzerinde baskı oluşturabilir. Bundan dolayı önem­li olan Makro ekonomik istikrarın anahtarı olan faiz artışı ve döviz ku­runun, alınan önlemlerle bir ekono­mik sarmala dönüşmeden amacına ulaş­masıdır.

Özellikle enflasyonun yüksek olduğu bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde faiz artırımı, yerel para biriminin değer kay­bını önlemek için bir önlem olarak uygu­lanır. Ancak, faiz artışlarının ekonomik büyüme ve yatırım üzerinde bazı olum­suz etkileri unutulmamalıdır. Kur den­gesizliğini önlemek için merkez banka­ları faiz dışında farklı araçlar da kullana­bilir.

Bunlar arasında en yaygın olanları şunlardır: Döviz Rezervlerinin Kullanı­mı, Merkez bankaları, piyasaya döviz sa­tarak yerel para biriminin aşırı değer kaybetmesini önleyebilir. Ancak bu stra­teji sürdürülebilir değildir, çünkü döviz rezervlerinin tükenmesi riski vardır. Bir başka yöntem Sermaye Kontrolleridir ki yabancı yatırımcıların güvenini zede­leyebilme riski çok yüksektir. Bir diğer yöntem de Dış Ticaret Politikaları ile de İthalat vergileri veya ihracat teşvikleri gibi uygulamalar, döviz arz ve talebini et­kileyerek kur dengesini sağlayabilir.

Faiz artırımı ve kur dengeleme politi­kalarının bazı riskleri vardır:

-Ekonomik büyümenin yavaşlama­sı: Yüksek faiz oranları, kredi maliyet­lerini artırarak........

© Dünya