«Mer effektiv» og «tenke nytt» betyr nedbygging av velferdstjenestene
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Jeg kritiserte årets nyord, «forventningsgapet», fremma av Kommunenes og fylkeskommunenes arbeidsgiverorganisasjon (KS) i debattheftet deres som vi har diskutert også i kommunestyret.
Det var naturligvis ikke KS så fornøyd med, så Heidi Granli, fylkesstyreleder i KS Buskerud, fulgte opp med et tilsvar. Vi må «tenke nytt», «prioritere og finne nye gode løsninger», «organisere tjenestene mer effektivt», «ta i bruk ny teknologi», «inkludere flere i arbeidslivet» og «spille på lag med lokalsamfunnet», ifølge Granli. Alt det som for meg virker å slå inn åpne dører.
Så hvorfor «forventningsgap»? Granli skriver riktignok at rikspolitikerne, med sine valgløfter, bidrar til at innbyggerne kan ha urealistiske forventninger til tjenestene. Og det var nettopp det som var poenget mitt i det opprinnelige innlegget. Innbyggerne skal selvsagt ha forventninger til god kvalitet på tjenestene. Og ja, rikspolitikerne må følge opp med de ressursene som trengs.
Velferdsstat
En velferdsstat er en stat som sørger for at de som bor der er trygge og har det bra. Det vil si at staten passer på at alle innbyggerne kan få helsehjelp, utdanning, bolig, og økonomisk støtte hvis de trenger det.
Dette kalles velferdstjenester. Staten driver for eksempel skoler, sykehus og helsestasjoner og betaler trygd til dem som ikke kan jobbe.
Norge er en velferdsstat.
Målet med en velferdsstat er sosial rettferdighet, likhet og trygghet for alle borgere.
Kilde: Lille norske leksikon
SV aksepterer ikke premisset til KS om «forventningsgap». Alle de fine ordene om «mer effektiv» og «tenke nytt» betyr fort nedbygging av velferdstjenester. Vi har erfaring med dette i Drammen. I forrige kommunestyreperiode ble det satt i gang et prosjekt som het........
© Drammens Tidende
