Lange skygger over ungdommens trygghet og trivsel
Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
I 1995 tok jeg mine første vaklende skritt ut i Drammen som nybakt helsesøster fra Høgskolen i Akershus. Børresen- og St. Hallvard ungdomsskole og Kirkegaten helsestasjon var mine første arbeidssteder. Siden har jeg vært innom flere av skolene i byen vår, men det er Drammen Videregående og Marienlyst ungdomsskole som har en ekstra plass i hjertet mitt.
Flere debattinnlegg og meninger
Siden 2004 har det vært ungdom for alle pengene for meg. Vel, penger og penger, du blir ikke rik av å satse i en bransje som har som overordnet mål å gjennomføre tiltak som skal føre til at noe uønsket ikke skjer en eller annen gang i fremtiden. Min yrkesgruppe har nok bidratt til å identifisere risikofaktorer tidlig, veiledet om sunn livsstil og forebygget sykdommer før de fikk utvikle seg. Sjekket tuberkulosestatus med gamle fyllepennspisser og gitt nybakte foreldre bodyer hvor det sto «Denne siden opp.»
Hvor mange vaksiner jeg har satt i løpet av 30 år har jeg ikke peiling på, men det er mange som har blitt godt beskyttet mot sykdommer vi heldigvis ikke hører så mye om i dag. Sannsynligvis har vi bidratt med noe som har ført til lavere helseutgifter på lang sikt ved at færre mennesker har utviklet alvorlige helseproblemer som har krevet dyr behandling.
Smarttelefonen
En smarttelefon er en avansert mobil enhet som kombinerer funksjonalitet fra en mobiltelefon og en datamaskin sammen med et mobilt operativsystem.
For å kunne kommunisere med omverdenen, er smarttelefoner utstyrt med 3G, 4G/LTE eller 5G teknologi, WiFi, GPS-mottaker og Bluetooth.
De fleste smarttelefoner gir brukeren tilgang til Internett og alle de tjenester som finnes der.
Smarttelefoner har ofte en stor trykkfølsom skjerm som dekker mesteparten av overflaten og som er brukerens måte for interaksjon.
Smarttelefoner er også utstyrt med et digitalt kamera og i de fleste tilfeller en bevegelsessensor.
Kilde: Store norske leksikon
Vi har forsøkt å ha fokus på vekst og utvikling fremfor feil og mangler. Vi har forsøkt å bytte ut kontroll med anerkjennelse og erkjennelse av at foreldre selv er de beste eksperter på sine barn.
Det langsiktige målet og store ønsket vårt har alltid vært å bidra til et samfunn med bedre folkehelse. Ved å arbeide forebyggende kan vi ha oppdaget psykiske eller fysiske problemer tidlig, og gjennom det gitt noen bedre muligheter for tidlig behandling og dermed bedre resultater for den enkelte.
Vi sjekket fargesyn hos gutter med i en årrekke og bidro nok dessverre til å knuse mer enn en pilotspires drøm, men sikret nok mange av oss andre tryggere flyreiser. Fra å sitte på forværelset til skolelegen på Børresen skole en dag i uka til fire dagers tilstedeværelse i uka på Borgen skole i Akershus med en kommunelegen i bakhånda, har det åpenbart skjedd en utvikling i yrket på 30 år.
De fleste barn og unge har det også i dag veldig bra. De trives på skolen, har det godt og trygt hjemme og fint med venner. Men........
© Drammens Tidende
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)