menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Togkrisen: Glem Ringeriksbanen – rust heller opp det vi har

3 26
07.01.2025

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke mer enn fem år siden sist jeg var pendler. Jeg er sikker på at jeg kunne telle på én hånd de gangene toget var så forsinket at det utløste frustasjon og buss for tog.

Jeg har forsvart både Vy og Bane Nor. Og det har vært lett match å imøtegå kritikk fra folk som «aldri tar toget», med fakta og egne erfaringer.

Nå er ikke det like enkelt lenger.

Faktaene og eksemplene som peker i motsatt retning har blitt for mange.

Første juledag ble togpassasjerene rammet av full togstans. I over 12 timer. I hele landet!

Fredag morgen var det bråstopp for pendlerne på Drammenbanen, som møtte det nye året med å måtte stille seg i kø for buss eller taxi. Eller krype tilbake til hjemmekontoret.

Disse eksemplene føyer seg bare inn i rekken av togtrøbbel som har rammet jernbanesektoren, særlig det siste året.

Slagordet «det går alltid et tog» blir en fattig trøst når opplevelsen ute på perrongen er at du alltid må regne med signalfeil, at kjøreledningen har falt ned, at det er rim på kontaktledningen, solslyng, eller Gud vet hva.

Forsinkelsesstatistikken for toglinjene i drammensområdet viser at 2024 var et verstingår. Og det er ikke en forsinkelse nå og da som tærer på de togreisendes tålmodighet.

Som pendler Eigil Nicolaisen uttalte til Drammens Tidende i fjor høst: – Enkeltstående hendelser har jeg full forståelse for, men når det skjer regelmessig over lang tid, tyder det på dårlig styring og prioritering av norsk togtransport.

Les også

Bane Nor om forsinkelsene: – Kapasiteten er sprengt

Konsekvensen er at togproblemene, uansett hvem som har skylda, går på tilliten og ikke minst beredskapen løs. Jernbanen er en viktig del av nasjonens samlede infrastruktur. Den skal være blant de tryggeste transportformene vi har. Men er den egentlig det når vi ser hvor sårbart systemet er?

Riksrevisjonen, som er et uavhengig kontrollorgan, har de siste årene påpekt en rekke kritiske feil og mangler ved norsk jernbane. Konklusjonen i en rapport fra 2023 er like krystallklar som den er urovekkende: «Det blir stadig fleire forseinkingar og innstillingar på jernbanen. Hovudårsaka er feil i infrastrukturen. Dei som bruker jernbanen, står igjen med eit dårlegare togtilbod».

I en annen rapport konkluderer Riksrevisjonen med at driftsstabiliteten på jernbanen ikke er forbedret de siste årene, til tross for at bevilgningene til Bane Nor har økt med 20........

© Drammens Tidende


Get it on Google Play