İslam İktisadında taharri sistemi
Arapça h-r-y kök harflerinden gelen “Taharri” güvenli bir yere sığınma, bir işin peşinden ısrarla gitme, araştırma gibi manalara gelir. Taharri, İslam hukuk sisteminin önemli bir kavramıdır. Hakkında nas bulunmayan ve birbirine benzeyen kurallar arasında içtihatla şer’i bir meselede verilen mali veya güvenlik hükmüne “Taharri” denir. Şer’i açıdan kontrolü mümkün olmayan bir durum güvenlik için de olsa taharriye tabi tutulamaz. Mesela, avret yerlerine bakmak gibi. Ama İslami açıdan kontrolü caiz olan durumların, hem güvenlik hem de mali taharrinin yapılması yöneticilerin temel görevleri arasındadır. Taharri sistemini kur(a)mayan her yönetici güvenlik ve mali kayıpta işlenecek suçların ortağı sayılır.
Zekat ve fitrelerin veya bir İslam toplumunun diğer mali disiplinlerin denetim altına alınması bu müesses nizamla korunaklı kılınmıştır. Binaenaleyh zekat verecek kimsenin temlikteki taharriye son derece dikkat etmesi lazımdır. Zira zekat ve fitrenin sahih olmasının şartlarından biri de taharri riayet etmesidir.
Bugün İslami topluluklar, gayri İslami hükümlerle hükümedilmeye mecbur bırakıldıktan bu yana, tüm dünyada olduğu gibi İslami toplumlarda da en çok kaybedilen insani değerlerden biri de güven konusudur. Güvenin hakim........
© Doğruhaber
