İslam İktisadında ilkeler
İslam hukukunda “Kavaid-i Külliye” diye isimlendirilen temel ilkelerin kaynakları Kur’an, sünnet ve İslam hukukçuların fıkhi ictihatlarıdır. Bu temel ilkeler İslam İktisadının ruhunu oluşturur. Rabbimiz bu ilkeleri ihlal edenleri (mutaffifin/1) tenkit eder.
İktisadi açıdan yapılan yanlışların başında kendini malın asıl sahibi görme tehayyülüdür. Bu manada bir düşünsel makas kırılması, sahibini Yüce Allah’a karşı asi hale getirinceye kadar onun yakasını bırakmaz.
Böylece İslam İktisadının temel ilkelerine bakarak laikliğin İslam’da yeri olmadığını da görmüş oluyoruz. İslam İktisadı Sistemi, dünyevi ve uhrevi sorunların çözüm yollarını bu metodoloji ile gerçekleştirmektedir. İslam İktisadının öne çıkan temel ilkeleri, tevhid, vezn/ölçü, irade, mükellefiyet, emanet ve adalet gibi kaidelerdir. İşte, İslam kültür külliyatında bunlara “kavaid-i küllye” denilir.
İslam, iktisada çok geniş yer verir. Bu ilahi dinin dünya ve dünya hayatını ahiretten ayırmadığının göstergelerinden biri de iktisada genişçe yer vermesidir. Devletin dini olur mu olmaz mı suallerinin de aziz İslam’a uymayan yakıştırmalar olduğunu görmüş oluyoruz. Devletin dini demek yanlış bir tanımlama. Olması gereken tanım, dinin devleti denilmeli. Çünkü, İslam İktisadının ilk kaynağı........
© Doğruhaber
