İslami üslup ve anlayış üzerine tahliller – 5
Bu ümmetin evveli ne ile ihya olmuşsa ahiri de onunla ihya olacaktır. Yeni neslin gidişatı İslami ve tevhidi açıdan yeniden kılavuz perspektiflere ve rehberi mefkûrelere ihtiyaç duymaktadır. İslami bir kimlik ve kişiliğin yeni nesil tarafından da kuşanılması amacıyla, İslam’ın ve Tevhidin nasıl anlaşılması gerektiği üzerine anlayış ve üsluba dair tahliller gerekiyor. Selef-i Salihinin yolunda izler aramak icap ediyor. Fabrika ayarları her zaman en iyi çıkış yoludur.
TEORİK VE PRATİK PROGRAMDA İNTİBAK OLMALIDIR
Teorik olsun, pratik olsun, yapılacak programlarda, intibak, uyum, değişim ve terakki gibi hususların meydana gelip gelmediğine dikkat edilmelidir.
Yapılacak program, insan ve siyasi, sosyal, kültürel atmosfer ile ilişkiler, mevcut düzen, zamanlama gibi unsurlar hesaba katılarak aşamalı olarak proje pratize edilir. Bunu yapmak projenin iskeletini ortaya koymaktır. İskeletin eti, canı ise; hedeflenen amaçlar, bundaki niyet, görüş, yöntem ve stillerdir. Yapılan işin hakimi olmak lazımdır.
Organizasyon; insan psikolojisi ile alış verişi, taktikleri, mücadele kurallarını, yapılanma programlarını ve görevlendirmeler gibi konuları ihtiva ediyor.
Organizasyonun kemali ile şahıs kemalinin karşılıklı olarak sebep ve sonuçlara etkileri vardır. Bir organizasyonun vasat elemanlarla kemale doğru yol alması bazı fertleri kemale ulaştırmaktan çok daha üstündür. Çünkü kamil bir organizasyon kendi çapında ümmetin genel maksadını tahakkuk eder.
Aynı zamanda çok kâmil fertler de çıkarır.
Kamil fertler ise yalnız başlarına uzun bir yolu kat etmek zorundadırlar. Ama ferdi terakkinin önü de kapatılmamalıdır. Bu konuda inkişaf ve tıkanmalara da dikkat edilmelidir.
Herkes bilsin ki başarılı olmanın yolu programlı olmaya, bir program çerçevesinde çalışmaya bağlıdır.
SORUNUN KAYNAĞINI BİLMEK
Sorun olanların yetiştikleri yer, yaş ve kültürleri, seviyeleri düşünülmelidir. Geldikleri ortamın, yörenin, muhtelif ortamlar, durum ve şartlarda tezahürleri vardır. İleri sürülen bahane olabilir. Alışkanlıklar, özlemler, şeytani fısıldamalar, sun'ilikler, İslam davasını iyi kavrayamama gibi hususlar pürüzlere kaynaklık ederler. Bu hususlar herkeste çıkabilir. Tek fark samimi kişilerin, ufak bir ikaz ve hatırlatma ile dönüş yapması, samimi olmayanlarında kendi hatalarını gizlemelerindendir.
Kurumsal yapı çalışmalarında ortaya çıkan sıkıntılarla problemlerin kaynaklarından bazıları; uyumsuzluk, ve disiplinsizliktir. Bu kaynakların bazıları;
1- Programsız çalışan boşuna çalışıyor. Çünkü er veya geç tıkanacaktır. Bir işi yarım bırakmak, uygulamaya geçtikten sonra takip etmemek, o yapının itibarını düşürür. Kazanımlar programlı ve planlı çalışmaya bağlıdır. İşlerin tamamı önceden programlanmalıdır.
2- Bir işin hedefi belli değilse, yapılması sorunlar doğurur. Onun için hedef olmalıdır.
3- Yapılacak işe olan inancın azlığı ve sun'iliği
4- Şeytanın vesveseleri
5- Şahsi menfaat duygusunun ağır basması
6- İlkesel hareket etmekten çok örfi gitmek.
7- Zamanında yapmama,........
© Doğruhaber
