Oruç Fidyesi
Ramazan ayının girmesiyle birlikte Müslümanlar, takvaya erişmek için oruçlarını tutarlar. Şüphesiz oruç, insana hem ruhen hem bedenen sıhhat kazandırır. Kur’an-ı Kerim’de, orucun farz olduğu bildirildikten sonra hasta veya yolcu olanların durumu açıklanmıştır:
“Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye verir. Bununla birlikte kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bu kendisi için daha iyidir. Eğer bilirseniz (güçlülüğüne rağmen) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara, 183-184)
Bu ayetlerde, orucun farz olduğu bildirildikten sonra hasta veya yolcu olanların tutamadıkları günler kadar kaza orucu tutmaları gerektiği belirtilmiştir. Ancak iyileşme imkânı olanlar için fidye ruhsatı geçerli değildir.
Fidye, sadece iyileşme ihtimali olmayan kronik hastalar veya yaşlılık sebebiyle oruç tutamayacak durumda olanlar için geçerlidir. Fidye, Ramazan ayı başladıktan sonra Ramazan ayı içinde veya sonrasında verilebilir. Verileceği yerler ise Tevbe Sûresi 60. ayetinde bildirilen fakir, yoksul, yolda kalmış,........
© Doğruhaber
