Sanat Ve Sinemaya Dair
Anladım işi, sanat Allah'ı aramakmış;
Marifet bu, gerisi yalnız çelik-çomakmış...
Sanat
Güzel bir ses, tasarımı iyi olan bir bina veya özel hazırlanmış bir giysi her insanın dikkatini çeker. “Göze hitap ediyor” diye bir ifade kullanırız. Günümüzde özellikle sosyal medyanın büyük bir hızla hayatımızda yer almasıyla çok farklı görseller ile karşı karşıya kalıyoruz. Kısa süreli görüntüler, daha çok tebessüm ettirmek amaçlı ama çoğu zamanda ahlaki ölçüleri olmayan durumlar ile karşı karşıya kalıyoruz. Ve özellikle gençler bu kontrolsüz alanda tek başına kalıyor.
Sanat bir toplum için önemli bir göstergedir. Bayram Akdoğan hocamız sanat kavramı konusunda şu tarifi benimsiyor: “Sıkıntı sürecinde olgunlaşan, düşünceyle yoğunlaşan, emekle hazırlanan ve en iyiyi vermeyi amaçlayan faaliyettir” (Sanat, Sanatçı, Sanat Eseri Ve Ahlak, AÜ İlahiyat Fak Dergisi, CİLT: XLII)
Her toplum, kendi ait olduğu inanç ve düşünce dünyasının yansıması olarak sanatın her dalında varlığını ortaya koyar. Asr-ı Saadet’ten günümüze sanat konusunda İslam dünyasının gösterdiği gelişme ve tabi ki duraklama dönemleri vardır. Mesela, hat sanatının gelişim süreci, Endülüs Müslümanlarının ortaya koyduğu çalışmalar ve ecdadımız Osmanlı döneminin mimarisi herkesin takdir ettiği ortak değerlerdendir. Müslüman yaptığı bir işin güzel olmasına dikkat eder. Yaşadığı zaman ve zemine uygun, insanların hatta diğer varlıkların yararına olmasına gayret gösterir. Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur: “Muhakkak ki Allah güzeldir, güzelliği sever...” (Hadislerle İslâm, I/225). Yine Hz. Peygamber Efendimiz (sas)’in bir cenazenin defni esnasında kabrin içindeki taşın düzeltilmesini istemesi çok anlamlıdır. Yani hayatın her alanında tertip ve düzeni öğretmiştir.
Sanatsız toplum olmaz. Bir milletin inancı, dili, estetik anlayışı ve millî zevkleri, adeta onun ruhu gibidir. Varlığını sürdürmek isteyen milletler, bu değerlerine sahip çıkmak zorundadırlar. Sanat anlayışı bir toplum işidir. Topluma yüksek sanat duygusunu kazandıracak olan kurumlara ihtiyaç vardır. Bu konuda yöneticilere, düşünürlere, yazarlara ve büyüklere büyük görevler........
© Diyanet Haber
