menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İyilik İyileştirir

14 0
28.02.2025

İslam’ da kulluk bilinci iyilik temeli üzerine bina edilmiştir. “Kimin dini, iyilik yaparak kendini Allah’a teslim eden ve hakka yönelen İbrahim’in dinine teslim olanın dininden daha güzeldir? Allah İbrahim’i dost edinmiştir” (Nisa/125) ayetinde tevhit inancı ile iyi davranışların birlikte olması gerektiği ve ancak bu yol izlendiğinde Allah’ın sevdiği kullarından olmanın mümkün olduğu bildirilmektedir.

“İyilik güzel ahlaktır.”

İyiliğin tanımı ve toplumsal davranış boyutuyla ilgili birçok ayet ve hadis bulunmaktadır. Peygamberimiz (sas)’e “iyilik nedir?” diye sorulduğunda “İyilik güzel ahlaktır.” buyurmuştur. Başka bir hadiste Peygamberimiz; iyiliği, “Yaptığı zaman kişinin kalbine huzur veren şeydir.” diyerek tarif eder.

Peygamberimizin tavsiye ettiği iyiliklerin bazılarını şu hadisinden öğrenmek mümkündür; “Akrabayı ziyaret etmek, aç olanları doyurmak, susuz kalan kimseye su vermek, Müslüman kardeşinin sıkıntısını gidermek, Müslümanı zalimin elinden kurtarmak, topluca oturulan mekânlarda yeni gelene yer açmak, Müslüman kardeşinin sıkıntısını gidermek, iyiliğe yönlendirmek, iyilikle insanların ıslahına çalışmak, yardıma ihtiyacı olan kişiye gücü yetiyorsa yardım etmek, gücü yetmiyorsa güzel sözlerle destek olmak, hediyeleşmek, hasta ziyareti yapmak, gıybet yapılmasından hoşlanmamak, Müslüman kardeşiyle kucaklaşmak, Allah için sevmek, Allah için bir araya gelmek, Allah için ziyaret etmek, Allah için infak etmek, bineğine yükünü bindirene yardım etmek…” (Umdetu’l Kârî, 13/188)

İyilik, kalpte bulunan bir cevher gibidir.

Nisa Suresi 36. ayetinde Rabbimiz, kendisine iman edilmesinin hemen arkasından O’na imanın bir gereği olarak “Allah’a kulluk edin, O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, düşkünlere, yakın ve uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve hizmet eden kimselere yardım edin. Allah, kendini beğenip öğünenleri elbette sevmez” buyurarak öncelikle kimlere iyilik yapılacağını bizlere bildirmiştir. Ayet-i kerimelerden de anlaşıldığı gibi iyilik, sosyal çevremizle ilişkilerimize değer katarak yön verir. İyilik, kalpte bulunan bir cevher gibidir. Etrafımıza iyilik yaparak bizdekini eksiltmeden başkasına da o cevherden vermiş oluruz. Böylece iyiliğin kesintisiz olarak yayılmasına vesile oluruz. İyilik yapmanın ilk ölçüsü, sadece Allah’ın rızasını almak olmalıdır. İkinci ölçüsü de yapılan iyilik için teşekkür beklememektir. Zira Rabbimiz İnsan Sûresi 9. ayette, inananların yaptıkları iyilik karşısında teşekkür........

© Diyanet Haber