Güç ve ilerleyiş
Yapay zekânın faydasından çok zararı olacağı ortaya çıksa da geleceğimizi belirleyecek en önemli unsurlardan biri olmaya devam ediyor.
Yapay zekâ askeri ve sivil birçok alanda kullanılıyor ama yarattığı prodüktivite artışının faydasının yaygın, yani çalışanların, ya da insanlığın, yararına olacağını gösteren bir emâre yok.
Daha açıkçası, Yapay zekâ bugüne kadar patronların (ve hükümetlerin) işine yaradı. Üretimi artırdığı uygulamalarda bile çalışanların cebine daha çok para girmedi. Tersine işsizliği çoğalttı. Ve bu eğilimin duracağını göremiyoruz.
Girişimciler ve şirket yöneticilerinin çoğunluğu otomasyon, yani işçi yerine makine kullanmak, çalışan sayısını azaltmak ve işyerindeki pazarlık güçlerini zayıflatmak meylindedirler. Bugünlerde onların işini kolaylaştıran Yapay zekâdır.
Geride kalma korkusuyla Batı’da birçok işyeri ve fabrika, aslında işe yaramadığı ya da faydası marjinal olduğu hâlde, Yapay zekâ kervanına katılıyor.
Bu gidişin, eğer yönü değiştirilemezse, sonu hayır değildir. Tekrar olacak ama özellikle çalışanlar için.
Bu düşünceler dünyanın en önde gelen ekonomistlerinden Daron Acemoğlu’nun son kitabı Power and Progress’te (Güç ve İlerleyiş) yer almaktadır.
Acemoğlu, meslektaşı Simon Johnson ile birlikte yazdığı kitapta,........
© Diyalog Gazetesi
