menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Eskişehir’de yerel üretimin yükselişi

7 7
latest

Güvenilir Ürün Platformu (GÜP), Elif Aşlamacı Attepe koordinasyonunda yürüttüğü “Üreten Yöre Üreten Türkiye” projesinin ikinci fazını Eskişehir’den başlattı. Eskişehir Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen organizasyon, Tarım ve Ticaret bakanlıkları, TBMM Tarım Komisyonu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Sanayi Odası, İstanbul PERDER, Gıda Perakendecileri Derneği, TÜRES ve TURYİD gibi önemli kurumların desteğiyle gerçekleşti.

Etkinlikte söz alan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, yerel üreticilere desteğin süreceğini ve belediyeye ait üretici marketlerin tüm kooperatiflere açık olduğunu duyurdu. ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, kadın kooperatiflerinin güçlenmesinin toplumsal kalkınmada kritik rol oynadığını ifade etti. GÜP Başkanı Celal Toprak, projenin amacının, yerel üretimi destekleyerek ihracat potansiyelini artırmak ve özellikle kadın girişimcilerin ekonomiye katkısına destek vermek olduğunu vurguladı. E-ticaretin üreticiler için büyük bir fırsat sunduğuna dikkati çeken Hepsiburada Kıdemli Kurumsal İletişim Müdürü Ömer Ertüm ise platformlarının üreticilere sağladığı destekle yüksek ciroya ulaştıklarını belirtti.

Projeye katılan bazı firmalar

Kutay Gıda

Suat Ordu ve oğlu Kutay'ın işletmeciliğinde, Nasrettin Hoca'nın memleketi Akşehir'de kurulan Kutay Gıda, Sultandağları ile Akşehir Gölü arasındaki verimli topraklarda üretim yapıyor. Aronya, ihraçlık Napolyon, Regina, Royal King kiraz, aroması yüksek vişne, Green Smith elma, Birton-Mürdüm erik ve tüysüz eşme ayva yetiştiren firma, seralarında da ihracata yönelik iyi tarım uygulamalarıyla domates ve salatalık üretimi de yapıyor. Kutay Gıda ayrıca ürünlerini; meyve suyu, kurutmalık ve sirke yapımı gibi çeşitli şekillerde değerlendiriyor.

2024 yılının kasım ayında Kutay Novek adıyla şirketleşen, dürüstlüğü ilke edinen, "Tüketmediğimiz ürünün ticaretini yapmayız" anlayışıyla hareket eden firma, her şeyin doğal ve şeffaf olmasını, insanı ve doğayı korumayı hedefliyor. Firma, bu şirketleşme ile birlikte, doğal ve sağlıklı ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor.

Nesibe Hatun Doğal Yaşam Köyü

Nesibe Yavuz, reklam sektöründeki kariyerini sağlık sorunları nedeniyle bırakıp babaannesinin doğal ürünlerinden ilham alarak sağlıklı bir yaşam arayışına girer. Yavuz, torununun sebzeleri sevmemesi üzerine özel şifalı erişte, kuskus ve tarhana üretimine başlar. Nesibe Hanım bu girişimi, "Neden herkes faydalanmasın?" düşüncesiyle büyütür ve Kaymaz Yayla Doğal Yaşam Köyü'nde doğal ürünler üreten bir ekosistem oluşturur.

Sağlıklı yaşam kaygısı taşıyan........

© Diriliş Postası